Polul de dezvoltare Deta-Vrsac

Inţiativa colaborării româno-sârbe a fost lansată de deputatul Gheorghe Ciobanu
La iniţiativa deputatului colegiului 10 Deta, Gheorghe Ciobanu, la Vrsac, a fost organizată o întâlnire între primarii din colegiul 10 şi cei ai localităţilor aparţinătoare oraşului Vrsac. Deta a fost reprezentată de primarul Petru Roman şi o delegaţie de la Primărie, oraşul nostru fiind "motorul" întâlnirii şi un exemplu de bună practică pentru celalalte localităţi din zonă. Scopul acestei întâlniri a fost stabilirea de relaţii între administraţiile locale din cele două regiuni pentru accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea unor proiecte comune. Serbia se află în plin proces de preaderare şi există multe oportunităţi de finanţare pentru proiectele transfrontaliere pe programul IPA. Alături de cei peste 40 de primari din cele două regiuni de frontieră, s-au aflat consulul general al României la Vrsac, Gabriel Nicola, preşedintele comunei Vrsac, Cedomir Zivkovic, preşedintele Adunării Comunei Vrsac, Stevica Nazarcic, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, subprefectul de Timiş, Marossy Zoltan şi deputaţii minorităţilor sârbe şi bulgare din Parlamentul României, Dusan Popov şi Nicolae Mircovici.
Programul întâlnirii
În prima zi a întâlnirii, cele două delegaţii au vizitat biserica românească din Vrsac, unde arhimandritul Longhin a punctat importanţa acestei întâlniri pentru minoritatea românească din Banatul Sârbesc. A urmat o vizită în localitatea Coştei, unde primarii au stabilit primele contacte în cadrul unei întâlniri de suflet. Sâmbătă dimineaţă, la Primăria din Vrsac a avut loc întâlnirea oficială a delagatiilor. "Această acţiune reprezintă un prim pas în direcţia dezvoltării relaţiilor dintre localităţile din colegiul 10 Deta şi cele aparţinătoare regiunii Vrsac” a spus Petru Roman, primarul oraşului Deta.
Deta si Vrsac pot lua bani europeni
Serbia se află acum în procesul de preaderare la UE, iar experienţa părţii române îi poate ajuta. Există fonduri europene destinate acestui proces, iar proiectele transfrontaliere pot să se bucure de un real succes. Un prim pas s-a şi făcut deja în acest sens. Oraşul Deta şi Vrsac au depus un proiect de 1 milion de euro, în câteva săptămâni urmând să se afle dacă proiectul va primi această finanţare. "Există o relaţie de bună înţelegere veche între aceste două regiuni şi sunt convins că întâlnirea de la Vrsac a pus bazele unei colaborări care va aduce avantaje concrete ambelor parti”, a continuat primarul Petru Roman. Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc a anunţat că toate proiectele vor fi coordonate tehnic de ADETIM, iar în următoarea perioadă, se vor crea doi poli importanţi de dezvoltare a regiunii, la Deta şi la Vrsac. "Colaborarea în acest pol de dezvoltare Deta-Vrsac se va face atât în plan economic cât şi prin proiecte comune de dezvoltare a infrastructurii şi în plan cultural şi chiar social”, a spus Constantin Ostaficiuc. Preşedintele comunei Vrsac, Cedomir Zivkovic a confirmat că relaţiile bune de colaborare în domeniul culturii şi al sportului vor fi dezvoltate, iar proiectele comune de infrastructura vor constitui o prioritate pentru ambele părţi. La finalul întâlnirii de la Primăria Vrsac, deputatul Gheorghe Ciobanu a anunţat că în septembrie, la Deta se vor discuta primele realizări ale colaborării, într-o întâlnire similară, la care vor fi invitate autorităţile din Vrsac. "M-aş bucura să fiu solicitat, să sprijin în Parlamentul României, în calitatea mea de preşedinte al grupului de prietenie România - Serbia, proiectele transfrontaliere propuse spre finanţare de primarii din colegiul 10, împreună cu cei din zona Vrsac”, a precizat deputatul Gheorghe Ciobanu.

Donaţie de manuale pentru învăţarea limbii sârbe

Prietenia dintre sârbi şi români este binecunoscută în oraşul nostru, de această dată, buna colaborare a luat forma unui eveniment important pentru copii de naţionalitate sârbă din oraşul Deta care au primit ca donaţie manuale pentru învăţarea limbii sârbe. Directoarea Şcolii superioare de studii pentru instruirea educatorilor din Vrsac, prof. dr. Grozdanka Goicov a înmânat manualele preşedintelui Organizaţiei orăşeneşti Deta a U.S.R, Milutin Goicov, dânsul fiind persoana care se ocupă de predarea limbii sârbe pentru copii comunităţii sârbe. Întâlnirea a avut loc la Grupul Şcolar „Sfântul Nicolae” Deta în prezenţa profesorului Ion Jinaru, directorul acestei instituţii, a profesorului dr. Milin Miodrag de la Universitatea de Vest Timişoara şi a reporterului Borko Ilin, de la „Informatorul”, publicaţie în limba sârbă şi la Radio Timişoara-secţia sârbă. Directoarea Şcolii din Serbia, Grozdanka Goicov, s-a arătat bucuroasă să ofere elevilor de naţionalitate sârbă din Deta, manualele care urmează să le îndrume paşii în învăţarea limbii lor materne. „Cred în colaborarea dintre oraşul Vrsac şi oraşul Deta. Donaţia de carte din partea Şcolii superioare de studii din Vrsac, este dincolo de toate un semnal că sârbii de peste graniţă sunt interesaţi de Deta şi de copiii din comunitatea sârbă de aici. Dorim o colaborare între Şcoala din Vrsac şi Grupul Şcolar Sf. Nicolae din Deta şi sunt convinsă că vom face multe acţiuni transfrontaliere împreună” a declarat Grozdanka Goicov, directoarea Şcolii superioare din Vrsac, Serbia. Milutin Goicov

Editorial Petru Roman

Prietenie între vecini
Prietenia cu vecinii noştri sârbi nu datează de azi, de ieri. Este bine ştiut că, aşa cum fac doi buni vecini, românii şi sârbii s-au ajutat la greu şi au ştiut să se bucure la bine. Atunci când nouă ne-a fost mai greu am primit sprijin de peste graniţă. Iată că acum a venit rândul nostru să-i ajutăm pe prietenii noştri de peste graniţă. Colaborarea oraşului Deta cu Vrsac a început de o bună perioadă de timp şi a devenit un model pentru toate localităţile din colegiul 10. Acţiunea iniţiată de domnul deputat Gheorghe Ciobanu a scos în evidenţă iniţiativa pe care noi, cei din Deta am avut-o, iar colaborarea transfrontalieră se va extinde în cel mai scurt timp. Avem şi noi de câştigat din această colaborare pentru că fondurile europene de preaderare a Serbiei ne pot ajuta să rezolvăm probleme pentru care nu găsim finanţare în altă parte. Câştigul este de ambele părţi. Tot auzim de vizite şi de schimburi de experienţă, însă iată că în cazul nostru putem vorbi de rezultate concrete. Avem deja câteva proiecte care aşteaptă să fie finanţate şi sunt convins că vom mai găsi, împreună cu prietenii noştri de la Vrsac şi alte oportunităţi de a obţine bani europeni. Deta va deveni în scurt timp un adevărat pol de dezvoltare al regiunii.

Victimă cu arsuri! Cum procedăm?

Leziunile locale, sau arsurile, aşa cum sunt cunoscute în limbajul de zi cu zi, pot apărea atunci când căldura excesivă, peste 46ºC sau agenţi fizici sau chimici, acţionează asupra ţesuturilor vii. Auzim deseori la televizor despre victime cu arsuri de diferite graduri şi proporţii, însă câţi dintre noi pot aprecia starea unei persoane care a suferit arsuri, astfel încât să dea informaţii la urgenţe? Este important să ştim despre tipurile de arsură, astfel în caz de accident, să îi putem ajuta pe cei din jur, sau să ne salvăm chiar propria piele. Regula lui Wallace, binecunoscută de către personalul medical, ne permite să apreciem suprafaţa arsă în cazul unei victime:
Cap + gât ..........................................................9%
Membre superioare ................................(2 x) 9%
Membre inferioare ...............................(2 x) 18%
Trunchi anterior (piept şi burtă) .....................18%
Trunchi posterior (spate şi fese) .....................18%
Organe genitale .................................................1%

TOTAL..........................................................100%

Din punct de vedere al profunzimii, arsurile sunt de patru grade. Arsurile solare se încadrează la gradul unu, beşicile şi bulele cu lichid sunt specifice pentru gradul doi de arsură, bulele cu sânge sau rănile decojite indică un grad trei de arsură, iar rănile negre, uscate şi nedureroase, sunt considerate răni moarte, arsuri de gradul 4.
Ce trebuie să faceţi în caz de urgenţă
1. Asiguraţi-vă că nu vă expuneţi Dvs. înşivă pericolului de arsură ! Sunaţi la 112!
2. Nu înlăturaţi hainele arse de pe corp (doar dacă sunt impregnate cu lichide fierbinţi sau substanţe nocive, caustice)
3. Înlăturaţi verighetele sau inelele de pe degetele arse CÂT MAI REPEDE! (după umflarea degetelor inelele pot fi motiv de amputaţie)
4. Răciţi (spălaţi) cu apă curentă (timp de 10-15 minute) rănile produse prin agenţi termici sau, mai ales, chimici
5. În cazul arsurilor pe suprafeţe întinse, acoperiţi victima cu un material uscat şi curat (cearceaf sau cămaşă)
6. Administraţi medicamente antidureroase (antalgice), precum Algocalmin, Piafen sau Tramadol, dacă sunteţi siguri ca victima nu este alergică la respectivul medicament. Dacă este cazul, observaţi eventuale semne ale şocului dureros.
7. Nu aplicaţi nimic pe suprafaţa arsă (leucoplast, creme, sprayuri, unt sau sare). Acestea vor trebui îndepărtate ulterior cauzând dureri şi leziuni suplimentare !
8. Nu spargeţi beşicile cu lichid (flictenele) !
Data viitoare despre arsurile particulare şi primul ajutor!
Pe curând! Dr. CIF

Sprijin din partea Bisericii “Casa Tatălui” pentru refacerea parcului

Dragi locuitori ai oraşului Deta,
Ne bucurăm să vă anunţăm că Primăria din Deta a acceptat colaborarea noastră la refacerea parcului din Deta. Noi cei din biserica "Casa Tatălui" suntem creştini şi ne ocupăm de sufletele oamenilor, însă pe de altă parte dorim să facem ceva practic pentru oraşul nostru. Biserica noastră s-a bucurat de vizita unor tineri şi a liderilor lor din Elveţia, care aparţin bisericii penticostale din oraşul Zofingen. Împreună cu ei, cu tinerii noştri şi cu oameni binevoitori din Deta am lucrat la repararea gardului şi a câtorva bănci din parc. Spaţiul verde este un loc unde să ne simţim bine şi relaxaţi, indiferent că suntem copii sau adulţi. Aerul proaspăt, priveliştea frumoasă pot fi un bun mod de eliberare de stresul zilnic. Din păcate, comunismul a creat o mentalitate conform căreia, lucrurile comune nu sunt valoroase, iar ce avem împreună trebuie întreţinut de alţii, fără nici un efort din partea noastră. Astfel, s-a ajuns ca spaţiile verzi din oraşul nostru, dar şi din ţară, în general, să fie devastate sau abandonate în paragină. Eforturilor primăriei şi grupurilor de ecologişti, trebuie să ne alaturăm noi, creştinii, oamenii cu credinţă în Dumnezeu. Indiferent de confesiunea din care facem parte, trăim în acelaşi oraş şi împărţim aceleaşi locuri. Biserica „Casa Tatalui” îndeamnă iubitorii de natură să se alăture iniţiativei de refacere a parcului din Deta.
Liderul bisericii „Casa Tatălui”, Wallington Paul
Conducerea Primăriei oraşului Deta aduce mulţumiri celor care participă la acest proiect social: Lea Durig, Simon Wymann, Raphael Burkhardt, Noelle Frei, Jasmin Hoffmann, Walter Dirimachter, Markis Burkhart şi Susanna Stamb.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

BONYHADI HERMINA, 81 de ani, decedată la data de 12.02.2010.
BALBO CEZAR, 74 de ani, decedat la data de 13.02.2010.
WANSON PETRU, 97 de ani, decedat la data de 14.03.2010.
DANCIU GRIGORIE, 81 de ani, decedat la data de 22.03.2010.
MASCHING ADELA, 55 de ani, decedată la data de 25.03.2010.
IUHASZ IOAN, 77 de ani, decedat la data de 29.03.2010.
MATUSZKA IULISKA, 91 de ani, decedată la data de 31.03.2010.
KANALAS PETRU, 59 de ani, decedat la data de 15.04.2010
Primăria oraşului Deta transmite familiilor îndoliate, sincere condoleanţe!

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

KUBIK ROBERT şi ROTARIU CRISTINA căsătoriţi la data de 24.03.2010

Teatru si poezie pentru cei mici

Spectacolul de Paşte susţinut de Clubul Piticilor a stârnit ropote de aplauze
A doua duminică după Paşte, Casa de cultură din Deta a devenit neîncăpătoare pentru invitaţii speciali ai Clubului Piticilor. Părinţi, bunici, vecini şi oficialităţi ale oraşului, au venit cu drag, să urmărească spectacolul oferit de de micuţii coordonaţi de Edith Laszlo. Deşi aflaţi la prima reprezentaţie, unii dintre ei fiind copleşiţi de emoţiile începutului de drum, copiii au încântat întregul public. Munca depusă de micuţii artişti a fost extrem de serioasă, programul prezentat de ei fiind consistent şi format din elemente diferite. Invitaţii Clubului Piticilor s-au putut bucura de două piese de teatru, „Credinţa mută munţii din loc” şi „Împăratul surd şi privighetoarea” şi două scenete comice, „Râsete în hohote” şi „Povestea Julietei moderne”. Spectacolul atât de apreciat de părinţi şi de familiile copiilor, s-a încheiat cu un recital de poezie în toate limbile naţionalităţilor conlocuitoare din oraşul nostru. „Programul a fost minunat. Am remarcat şi efortul depus de copii, dar şi dăruirea cu care doamna coordonatoare Edith Laszlo a reuşit să organizeze totul în cel mai impecabil mod. Sunt convinsă că vorbesc în numele tuturor părinţilor atunci când mulţumesc doamnei Laszlo, Casei de Cultură şi autorităţilor locale, care au făcut posibil acest spectacol extraordinar” a declarat pentru Monitorul Primăriei, una dintre mămicile participante la eveniment. Atmosfera spectacolului a fost întregită de decorarea scenei cu desene, jucării de pluş, coşuri cu ouă şi chiar iepuraşi vii. Spectacolul a fost un real succes, drept pentru care doresc să felicit copiii care au fost implicaţi în derularea programului, pe doamna Edith Laslo care i-a instruit şi coordonează întrega activitate a Clubului piticilor, şi nu în ultimul rând vreau să mulţumesc tuturor celor care au participat şi ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment. Ovidiu Ivancea

Haine din materiale reciclabile şi „sport curat” la Deta

Ziua Pământului a fost sărbătorită în oraşul nostru prin acţiuni inedite, menite să atragă atenţia asupra mesajului transmis de tinerii din Deta
Succesul şi priza la public al unui mesaj depinde în mare parte de felul în care transmiţi ce ai de spus. Aşa s-au gândit elevii Grupului Şcolar Sf Nicolae care au decis ca în acest an, să abordeze Ziua Pământului într-un mod cu totul nou. „Acţiunile clasice de ecologizare au importanţa lor, însă din păcate adulţii sunt din ce în ce mai puţin atenţi la ce încercăm să le transmitem noi, tinerii. Am simţit nevoia să organizăm ceva deosebit, care să atragă atenţia şi celor mai ocupaţi oameni” spune unul dintre elevii participanţi la Ziua Pământului. Ecologia şi respectul faţă de mediul înconjurător există în tot ce ne înconjoară, astfel că liceeni de la Grupul Şcolar Sf Nicolae au pus la punct un concurs de design pe teme ecologice. Alături de tinerii noştri s-au întrecut în creaţia de haine din materiale reciclabile şi elevii Licelui Teoretic Recaş, care au fost încântaţi de ideea sărbătoririi Zilei Pământului. Pe lângă vestimentaţia ecologică, fetele şi băieţii de la Sf. Nicolae au promovat sportul curat. „De Ziua Pământului am vrut să jucăm handbal şi fotbal curat, atât la propriu cât şi la figurat, pentru a arăta întregului oraş că tinerii din Deta sunt preocupaţi de curăţenie, în toate sensurile posibile” declară o tânără implicată în organizarea Zilei Pământului. Pentru a păstra tradiţia ecologizării, in 22 aprilie, clasele primare şi gimnaziale, alături de membrii clubului „Pro Eco Deta” au plantat flori şi s-au ocupat de aranjarea spaţiilor verzi din oraş. Ion Jinaru

ORA PĂMÂNTULUI A STINS LUMINA ŞI ÎN DETA

Pe 27 martie 2010, de Ora Pământului, între orele 20.30-21.30, un miliard de persoane din peste 1000 de oraşe ale lumii, au fost aşteptate să stingă lumina, ca semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală. La iniţiativa membrilor Clubului Pro Eco Deta, acest eveniment internaţional a fost marcat şi în oraşul nostru. Deşi dimensiunile acţiunii au fost mai mici în Deta, orice gest, oricât de mic, este de apreciat. Inimoşii ecologişti de la Grupul Şcolar „Sf. Nicolae” au organizat o campanie stradală şi au împărţit 300 de fluturaşi, prin care au informat locuitorii oraşului despre Ora Pământului şi i–au îndemnat să se alinieze celorlalte oraşe ale lumii. Pentru că viaţa pe această planetă, existenţa noastră şi a generaţiilor viitoare depinde de faptele fiecăruia dintre noi, doresc să mulţumesc tuturor celor care au înţeles şi au îmbrăţişat iniţiativa elevilor! Szabo Francisc

45 de elevi din Ungaria au sărbătorit Paştele la Deta, după tradiţia românească, ortodoxă

De Paşte, proiectul "Şezători cu tradiţii şi noutăţi la Deta (România) şi Bordany (Ungaria)” a luat una dintre cele mai interesante şi atractive forme. Organizatorii proiectului transfrontalier au gândit un schimb de experienţă la nivelul elevilor claselor V-VIII din Deta şi Bordany, la care au participat 45 de elevi şi 5 cadre didactice din fiecare localitate. Sărbătoarea atât de dragă nouă, Paştele Ortodox, a fost pentru elevii şi profesorii din Ungaria, o bună ocazie să înveţe despre obiceiurile şi traditile româneşti. Oaspeţii maghiari au avut ocazia să participe la vopsitul şi încondeiatul ouălelor, la bătutul toacei sau stropitul fetelor. Deşi întâlnirea cu vecinii de peste graniţă a fost în pricipal un prilej de bucurie şi veselie, participanţii la schimbul de experienţă au luat vizita la Deta în serios, au participat la slujba religioasă şi au învăţat dansurile specifice românilor, bulgarilor şi sârbilor din Banatul românesc. Partenerii maghiari s-au arătat încântaţi de obiectivele turistice din Deta şi Timişoara şi au impresionat gazdele române prin atitudinea corectă, de fair play atunci când a venit vorba de jocuri sau întreceri sportive. "Ne-am atins scopul cu acest schimb de experienţă. Am reuşit să dezvoltăm relaţiile cu vecinii de peste graniţă, atât la nivel personal cât şi la nivel de comunitate" spune primarul oraşului Deta, Petru Roman. Gheorghe Duţă
Proiectul "Şezători cu tradiţii şi noutăţi la Deta (România) şi Bordany (Ungaria)” este finanţat de către Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Hungaria-România 2007-2013. Activităţile proiectului sunt cofinanţate de către Guvernul României şi oraşul Deta şi sunt derulate împreună cu partenerul tradiţional cu care suntem înfrăţiţi instituţional, localitatea Bordany (Ungaria). Valoarea totală a proiectului este de 108.590 euro.

Oaspeţi maghiari la Grădiniţa din Deta

O delegaţie de 14 educatoare din Ungaria au vizitat grădiniţa din oraşul nostru
Prietenia între comunităţi şi etnii se învaţă de la vârste fragede, acesta este motivul pentru care Grădiniţa din Deta şi cea din Bordany, Ungaria, au decis semnarea unui protocol de colaboare, în urma căruia vor avea de câştigat copiii din ambele ţări. Sub numele generic "Doi parteneri, acelaşi scop: educarea copilului", educatoarele de la cele două grădiniţe, din Deta şi Bordany, se vor informa despre cunoaşterea şi înţelegerea diferenţelor etnice şi culturale, urmând să insufle micuţilor valorile europene, să-i înveţe despre prietenia între ţările vecine şi despre şansele egale de afirmare într-un oraş sau într-o ţară, indiferent care ar fi aceasta.
Vizită de lucru
Grădiniţa care a făcut primul pas spre cunoaştere a fost cea din Bordany, Ungaria, care în această primăvară a vizitat grădiniţa din oraşul nostru cu o delegaţie de 14 educatoare. Copiii din oraşul nostru au fost impresionaţi de vizită şi au dorit să le arate oaspeţilor maghiari toate dansurile şi programele artistice pe care le-au învăţat cu diferite ocazii. Educatoarele din Ungaria au apreciat entuziasmul micuţilor şi s-au bucurat de primirea din partea părţii române. Dincolo de impresia primei vizite de lucru, educatoarele din Deta şi Bordany au discutat metode didactice concrete, pe care le aplică atunci când îi educă pe copii. Partenerii din partea maghiară au fost surprinşi pozitiv de mai multe aspecte ale învăţământului preuniversitar din România, în special de rolul pe care limba engleză îl ocupă în educaţia micuţilor. Mariana Ţăran

Program nou de colectare a deşeurilor menajere

În vederea îmbunătăţirii serviciului de colectare a deşeurilor menajere, începând din data de 1.04.2010, firma de salubritate SC G&E Invest 2003 SRL anunţă schimbarea programului de colectare a deşeurilor menajere, după cum urmează:
Luni –străzile: Târgul Mare şi blocurile; Calea Ghiladului; Gyula Revitczy ; Victoriei (stânga+dreapta); Mihai Viteazul (stânga+dreapta); Blocuri Piaţa Libertăţii, Aurel Vlaicu, Vasile Alecsandri; Mărăşeşti; Călimăneşti; Calea Banlocului; Pădurii; Blocuri ANL; Termal; Blocuri Elena Ghenescu; Blocuri Ştefan cel Mare; Înfrăţirii; Agenţi economici.
Marţi –străzile: Aleea Revoluţiei; Parcului; Victor Babeş; Mihail Kogalniceanu; Independenţei; Eybl; Takata; Nicolae Titulescu; Unirii; Marian Damaschin; 16 Decembrie; Sfântu Ioan; Şirul Birda; Carpaţi; Bistriţei; Cernei; Mihai Eminescu; 1 Mai; Avram Iancu; Ştefan cel Mare; Elena Ghenescu; Anton Kratzer; Aleea Gării; Trandafirilor; Târgul Mare; Calea Opatiţei; SC Lux SRL.
Miercuri -Blocuri Târgul Mare; Blocuri ANL; Blocuri Elena Ghenescu; Blocuri Ştefan cel Mare, Blocuri Piaţa Libertăţii; Agenţi economici; satul Opatiţa.
Joi –Colectare gunoi selectiv cu tractorul şi remorca.
Vineri –Blocuri Târgul Mare; Blocuri ANL; Blocuri Elena Ghenescu; Blocuri Ştefan cel Mare, Blocuri Piaţa Libertăţii; Agenţi economici.