11 elevi de la Sf Nicolae intră în acţiune

Un grup restrâns, dar unit. Aşa se definesc cei 11 elevi cu iniţiativă de la Grupul Şcolar Sf. Nicolae din Deta. Hotărâţi să facă ceva pentru oraş şi pentru colegii lor, tinerii au analizat, s-au gândit şi au pus diagnosticul: prea mult timp petrecut în faţa calculatorului. Aşadar, înarmaţi cu multe idei şi posibilităţi de acţiune, cei 11 elevi au luat legătura cu Primăria oraşului nostru şi au pus la cale un plan de bătaie. Vor şi fotbal, şi volei, şi dans şi cros, dar nu au uitat nici de tenisul de masă. "Aproape toţi adolescenţii din ziua de azi arată lipsă de interes faţă de activităţile sportive, iar asta le afectează organismul şi duce la sedentarism, care ulterior cauzează probleme cu greutatea şi cu inima. Pentru a rezolva aceste probleme, noi ne-am gândit să ne ajutăm colegii şi am pus la cale câteva proiecte" ne-a spus Icreverzi Denisa, o elevă din grupul întreprinzător. Sprijinul pentru activităţile minunate pe care le-au plănuit, speră să îl găsească la Primărie şi la Asociaţia Intercomunitară “Timiş – Torontal”. Îndrumarea pe parcursul realizării acţiunilor, va fi asigurată de către Ioan Iovan, Gheorghe Duţă şi Daniel Grebelderiger, specialişti în proiecte europene. Cei 11 elevi, dornici să dovedească faptul că şi tinerii au iniţiativă, sunt: Babana Răzvan, Băduceanu Bogdan, Balasz Eniko, Biberia Alex, Girba Iulia, Girba Oana, Icreverzi Denisa, Iosif Ciprian, Iovanov Deian, Roman Iuliana,Tamaş Emanuel. A.L

Concurs pentru un viitor verde

Învăţătoarea Iliana Pluştea alături de 16 elevii din clasa a II-a, reprezintă Deta în concursul naţional “Şcoli pentru un viitor verde”
Sub deviza "verdele este mai mult decât o culoare, este un mod de viaţă", peste 2.000 de echipe de la diferite şcoli din întreaga ţară, se întrec în acţiuni ecologice, menite să încurajeze protejarea mediului înconjurător. Oraşul nostru este prezent în competiţie prin echipa Grupului Şcolar Sf. Nicolae, coordonată de învăţătoarea Iliana Pluştea. Deşi mici, cei 16 elevi participanţi, au intenţii mari, vor să aducă în Deta titlul de "cea mai verde şcoală din România”. Sub îndrumarea învăţătoarei, ambiţioşii concurenţi trebuie să aibe câte o activitate ecologică pe lună, mai precis, patru activităţi obligatorii până la finalul competiţiei. Munca nu i-a descurajat pe micuţi, astfel că au amenajat un colţ verde al clasei, au confecţionat tablouri şi cadouri reciclabile, urmând să distribuie în oraş fluturaşi informativi, confecţionaţi chiar de ei şi să înfrumuseţeze spaţiul verde de lângă Monumentul Eroilor. Echipa Ilianei Pluştea este una dintre cele 115 echipe verzi din judeţul Timiş, care speră să câştige premiul cel mare. Concursul naţional „Şcoli pentru un viitor verde”, a fost iniţiat de organizaţia internaţională WWF (World Wide Fund for Nature) şi Editura CD PRESS, prin revistele educaţionale Pipo, Doxi şi Terra Magazin. L.L

Grădiniţa din Deta ajutată de o asociaţie germană

Dragostea pentru copii şi înţelegerea nevoilor acestora, au îndemnat o mână de nemţi generoşi să facă mai multe donaţii grădiniţei din oraşul nostru
Colaborarea între Grădiniţa cu program prelungit Deta şi asociaţia germană Kinder-Alten-und Krankenhilfe fur Rumanien e.V. a fost iniţiată în urmă cu ceva timp de către primarul Petru Roman şi Dragossy Siegfried, membru al organizaţiei din Germania. Dincolo de schimbul de experienţă cu privire la metodele de educare şi relaxare ale copiilor, grădiniţa din Deta a primit din partea asociaţiei germane, mai multe donaţii extrem de utile în orice unitate de învăţământ. Nemţii au adus pentru copiii noştri jucării, jocuri în aer liber, un aragaz profesional, o combină frigorifică, o masă de călcat şi obiecte pentru grupurile sanitare. Efortul asociaţiei germane a fost apreciat de către colectivul grădiniţei, mai ales că donaţiile au fost făcute din inimă, cu singura dorinţă de a ajuta şi a face bine. Ţăran Mariana.

Conducerea Primăriei Deta mulţumeşte Asociaţiei KINDER-ALTEN-KRANKENHILFE FUR RUMANIEN e.v. şi domnilor DRAGOSSY SIEGFRIED, NIKOLAUS LAUB, NETT WERNER, MEIER FRANZ şi MEIER GEORG pentru donaţiile făcute Gradiniţei P.P. din Deta.

EDITORIAL PETRU ROMAN

O idee mare
Iniţiativa copiilor de la Grupul Şcolar Sf. Nicolae m-a bucurat enorm. Ideea lor, de a cere sprijinul Primăriei pentru a face cursuri şi apoi competiţii sportive, m-a făcut să fiu mai optimist. Acest entuziasm şi dorinţa de a face ceva, caracteritici atât de specifice copiilor, ar trebui să ne facă şi pe noi să lăsăm deoparte greutăţile de zi cu zi. În loc de conflicte şi neînţelegeri, am putea să luăm exemplul copiilor noştri şi să încercăm să construim. E adevărat că multe dintre proiectele noastre sunt legate de bani, şi de multe ori e greu să obţinem fonduri, dar sunt multe lucruri care se fac cu bani puţini şi chiar fără bani. Nu ne costă nimic să păstrăm oraşul curat. Putem să ne îngrijim de spaţiul din faţa casei fără nici un leu. Sunt multe lucruri care ne stau la îndemână, dar nu le facem pentru că de fiecare dată, ne gândim că poate va veni altcineva să rezolve problema în locul nostru. Încă o dată copiii noştri ne dau o lecţie şi m-aş bucura ca mulţi dintre locuitorii oraşului să urmeze exemplul lor şi să vină cu idei sau propuneri la Primărie. Iniţiativa elevilor de la Sf. Niolae pare un lucru mărunt dar nu este deloc aşa. Ei se vor bucura de tot sprijinul Primăriei şi vom încerca să obţinem fonduri europene pentru a finanţa această idee, în speranţa că şi alţi locuitori din Deta, mai tineri sau mai bătrâni, vor urma acest exemplu şi se vor implica în dezvoltarea oraşului nostru.

Vă salut prieteneşte! Astăzi despre …

PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE ARSURI
Arsurile pot face victime atunci când ne aşteptăm mai puţin. De aceea, este bine să ştim cum trebuie să procedăm şi care sunt paşii în cazul în care apropiaţii noştri sau chiar o persoană pe care nu o cunoaştem, suferă de o arsură a feţei, de o arsură electrică sau o arsură chimică.
Arsuri interne
Arsurile interne ale feţei, gurii şi gâtului sunt printre cele mai periculoase şi serioase, deoarce pot cauza rapid umflarea căilor aeriere superioare şi blocarea lor, ducând astfel la stop respirator. Dacă întâlniţi un astfel de caz, alertaţi imediat serviciul medical de urgenţă, la numărul 112, iar până vine salvarea, efectuaţi hiperextensia capului şi pregătiţi-vă pentru o eventuală resuscitare cardio-pulmonară.
Arsuri electrice
Arsurile provocate de trecerea curentului electric prin corp, au consecinţe grave asupra organismului, în special la locul de intrare şi iesire a curentului din corp. Dacă în momentul în care interveniţi, victima încă se mai află sub influenţa unui curent de joasă intensitate, de exemplu curentul casnic, se va încerca deconectarea sursei sau separarea victimei cu un lemn sau o bucată de plastic. Este important de ştiut că, pentru siguranţa dumneavoastră, nu aveţi voie să intraţi în contact direct cu pielea victimei. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să alertaţi imediat serviciul medical de urgenţă, la numărul 112, iar până apare salvarea puteţi aplica măsurile pentru arsuri din cauze comune, prezentate în articolul de luna trecută. Dacă victima intră în stop cardio-respirator, încercaţi să o resuscitaţi.
Arsurile chimice
Arsurile chimice se întâlnesc mai des în industrie, însă pot fi prezente şi în mediul casnic. Dacă puteţi, pentru început, aflaţi despre ce substanţă este vorba. Sunaţi la 112 şi până la sosirea serviciului medical de urgenţă, spălaţi regiunea arsă sub jet continuu şi abundent de apă. Protejaţi-vă cu mănuşi de plastic sau cauciuc. Îndepărtaţi toate hainele, inclusiv lenjeria intimă, posibil îmbibate cu substanţa în cauză. În cazul unor arsuri chimice ale ochiului, spălaţi cu jet de apă, cât se poate de delicat, timp de 3-5 minute. Dacă salvarea este blocată, sau din diferite motive există şanse să întârzie, transportaţi victima la spitalul cel mai apropiat.
Pe curând! Dr. CIF

Cum te aperi de incendii

Fiecare dintre noi trebuie să ştie cum să evite un incediu, ce măsuri trebuie luate pentru a-şi proteja propria viaţă şi a persoanelor din jur. Ionuţ Herişanu vă învaţă cum să preveniţi incendiile şi pagubele provocate de foc.
„În trecut, cauzele apariţiei unui incendiu erau legate, în principal, de nesupravegherea unui foc aprins sau de acţiunea unor fenomene atmosferice, astăzi, însă, aceste cauze s-au diversificat. Neglijenţa oamenilor, jocul copiilor cu focul, folosirea necorespunzătoare a flăcărilor şi corpurilor incandescente (chibrit, lampă de lipit, flacără oxiacetilenică, ţigară), utilizarea coşurilor defecte ale sobelor, radiatoarele electrice, radiaţiile luminoase şi solare, scurtcircuitele, trăsnetele şi exploziile sunt principalele cauze care dau naştere la incendii şi produc pagube materiale enorme” spune Ionuţ Herişanu.
Cum procedaţi în caz de incendiu
* păstraţi-vă calmul şi respectaţi regulile şi măsurile indicate în asemenea situaţii
* dacă pentru salvarea oamenilor, trebuie să treceţi prin încăperi incendiate, acoperiţi-vă cu o pătură umedă
* deschideţi cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer, provoacă creşterea rapidă a flăcărilor
* prin încăperile cu fum dens, deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi;
* strigaţi victimele (copiii, de regulă, se ascund sub paturi, în dulapuri), găsiţi-le şi salvaţi-le
* dacă vi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugiţi, culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă
asupra oamenilor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea, aruncaţi un pantalon, o pătură sau ceva care îi acoperă etanş
* în cazul stingerii incendiului folosiţi stingătoare, apă, nisip, pământ, învelitori
* dacă arde o suprafaţă verticală, apa se aruncă de sus în jos
* incendiile produse la instalaţiile electrice se sting numai după întreruperea prealabilă a surselor de energie
* ieşiţi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul.

PRIMĂRIA DETA LUCREAZĂ PENTRU DUMNEAVOASTRĂ

Activitatea funcţionarilor publici şi a personalului contractual la Primăria oraşului Deta se desfăşoară în cadrul serviciilor, birourilor şi a compartimentelor. Toate aceste structuri sunt menite să funcţioneze în slujba dumnevoastră şi pentru o administrare eficientă a resurselor oraşului. Ne-am propus ca în paginile Monitorului, să vă prezentăm câte un compartiment al primăriei, alături de principalele sale atribuţii. Credem în transparenţă şi în interesul dumneavoastră pentru activitatea primăriei.

Biroul Urbanism, autorizarea executării lucrărilor şi administrarea patrimoniului.
Acest birou din cadrul primăriei aplică măsurile prevazute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor, şi are următoarele sarcini:
* asigură respectarea legislaţiei în vigoare şi a P.U.G.-ului prin eliberarea autorizaţiei de construire
* controlează, constată şi sancţionează încălcarea autorizaţiei de construire sau construirea fără autorizatie
* asigură evidenţa tuturor bunurilor care fac parte din domeniul public şi privat al oraşului
răspunde de intabularea în cartea funciară a tuturor bunurilor aparţinând oraşului
* pregăteşte documentaţiile de închiriere, concesionare sau vânzare a imobilelor din patrimoniul public sau privat al oraşului
* urmăreşte păstrarea specificului oraşului în domeniul arhitecturii şi urbanismului.

Primăria vă informează




* S-au betonat străzile Marian Damaschin, 16 Decembrie şi Sfântu` Ioan.
* S-au făcut reparaţii la covorul de asfalt pe str. Revoluţiei
* S-a turnat covor de asfalt în satul Opatiţa pe drum, de la Biserica ortodoxă română şi până la ieşire înspre satul Birda şi pe terenul de sport al Şcolii generale cu clasele I-VIII Deta.

Mere la şcoală

Începând din anul şcolar viitor, elevii din Deta vor avea asigurate în pauze mere proaspete. Primăria va cumpăra cantităţile de mere necesare, APIA urmând să deconteze valoarea acestora.
Acţiunea reprezintă o iniţiativă a guvernului, fiind parte a programului european de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Elevii din clasele I-VIII vor primi zilnic mere din producţia internă, în limita a 0,3 lei/elev. Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor, având în vedere cifrele care demonstrează faptul că obezitatea infantilă este în creştere şi devine un fenomen îngrijorător. La nivel naţional vor beneficia de program peste 1,7 milioane de copii.

În atenţia apicultorilor

Conform Legii apiculturii, deţinătorii de albine au obligaţia să amplaseze stupii la o distanţă de minim 5 metri faţă de căile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public sau privat, intravilan sau extravilan. Dacă distanţa faţă de obiectivele expuse mai sus este mai mică de 5 metri, stupii de albine trebuie să fie despărţiţi de acestea printr-un gard, zid, plasă ori alt obstacol, prin care albinele să nu poată pătrunde în zbor, cu o înălţime minimă de 2 metri, măsurată de la nivelul solului, şi care să continue pe aceeaşi linie încă 2 metri dincolo de stupii amplasaţi la extremităţile stupinei. Numărul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligaţiilor expuse mai sus nu este limitat.

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

CIJOF FLORIN şi STOICA ELVIRA-ALINA, căsătoriţi la data de 24.04.2010
LUNCZ ADRIAN şi TIRLA IOANA-DIANA, căsătoriţi la data de 24.04.2010
GAVA LUCIAN-VALENTIN şi BUDICĂ ADRIANA, căsătoriţi la data de 7.05.2010

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

MISKOLCZI IOSIF, 58 de ani, decedat la data de 22.04.2010
GIURGIEV RADOSAVCA, 67 de ani, decedată la data de 24.04.2010
BAHRIM ELISABETA, 70 de ani, decedată la data de 26.04.2010
BALOGH ELISABETA, 76 de ani, decedată la data de 24.04.2010
PETCOV KATALIN, 91 de ani, decedată la data de 30.04.2010
BENDARIU ELENA, 73 de ani, decedată la data de 2.05.2010
KOVACS IOSIF, 74 de ani, decedat la data de 3.05.2010
FAZEKAŞ NICOLAE, 73 de ani, decedat la data de 11.05.2010
PANTIN PAVEL, 71 de ani, decedat la data de 15.05.2010
Primăria oraşului Deta transmite familiilor îndoliate, sincere condoleanţe!

Coroane de flori şi slujbe religioase pentru eroii noştrii

Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc, sărbătorită anul acesta pe 13 mai, în toată ţara, a fost marcată şi în oraşul nostru printr-un ceremonial religios şi depuneri de coroane. În prezenţa oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor principalelor instituţii şi partide politice, ceremonia a fost deschisă de primarul oraşului, Petru Roman. Slujba de pomenire a eroilor căzuţi în lupte pentru apărarea ţării, a fost oficiată de către protopopul Ion Prisăceanu şi părintele paroh Ciprian Blagoe la Deta, iar la Opatiţa de către părintele Ioan Rujan. Momentul emoţionant creat de feţele bisericeşti a fost urmat de tradiţionala depunere de coroane. Rând pe rând, reprezentanţi din partea Primăriei, ai Poliţiei din Deta, ai Poliţiei de frontieră, ai Unităţii de pompieri şi ai Asociaţiei veteranilor de război, au depus flori pentru cinstirea şi pomenirea veşnică a celor care s-au jertfit pentru neamul românesc. Partidele politice din Deta, nu au rămas indiferente în faţă unui astfel de eveniment, la ceremonia comemorativă participând de asemenea Partidul Democrat-Liberal, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată Maghiară, Partidul Conservator, Uniunea Sârbă şi Forumul Democrat German. În oraşul nostru, Ziua Eroilor a fost organizată de către Primărie şi Consiliul Local, alături de Casa de cultură orăşenească din Deta. Ovidiu Ivancea.
Noi românii, popor creştin prin tradiţie, am legat comemorarea eroilor neamului de una din marile sărbători ale creştinismului şi anume, de Ziua Înălţării la cer a Domnului nostru Isus Hristos. De Ziua Eroilor sunt comemoraţi soldaţii căzuţi în cele două războaie mondiale şi în războiul de independenţă. În acest an, Ziua Eroilor a fost sărbătorită în contextul împlinirii a 65 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. România are 154.000 de eroi, a căror memorie trebuie să o păstrăm şi să o cinstim an de an.

Deta a sărbătorit de 9 mai

Deşi a intrat în memoria colectivă a românilor ca şi Zi a Europei, 9 mai simbolizează mai mult decât data la care Robert Schuman, Ministrul de Externe al Franţei, a rostit declaraţia care avea să stea la baza construcţiei Uniunii Europene. În 9 mai, România sărbătoreşte Ziua independenţei de stat. In 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. De la tribuna Parlamentului, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe, declara: ,,Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. Suntem o naţiune liberă şi independentă”. Un alt eveniment la care se referă data de 9 mai este momentul în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste. Nu în ultimul rând, 9 mai reprezintă Ziua Mamei, sărbătoare introdusă de Biserica Catolică pentru a aduce un omagiu Maicii Domnului şi mamelor în general. Profesoara Balogh Zenkő şi preotul Lokodi Attila s-au pregătit pentru a întâmpina cum se cuvine Ziua mamelor, astfel că dimineaţa, după slujba de la Biserica Catolică, copiii au avut cadrul şi atmosfera potrivită pentru a recita poezii şi a cânta cele mai frumoase cântece. În a doua parte a zilei, copiii de la Clubul Piticilor şi cei ai secţiei maghiare de la Şcoala Generală din Deta au prezentat un moment artistic adorabil, cu cântece şi poezii în limba maghiară, germană şi romană. László Edit

Cântec, joc şi voie bună de Ziua Europei

Tradiţia celebrării Zilei Europei a fost respectată şi anul acesta în oraşul nostru. Însă spre deosebire de anii precedenţi, în 2010, Deta a sărbătorit şi a salutat Europa, în felul ei specific, adevărat românesc. În locul simpozioanelor, a expoziţiilor sau a concursurilor, de Ziua Europei, Deta s-a bucurat de un spectacol folcloric intitulat „Cântec, joc şi voie bună”. Spectatorii, în număr foarte mare, au ascultat cântece populare autentice şi au admirat diferite suite de dansuri populare româneşti, sârbeşti sau bulgăreşti. Ca de obicei, cei mai apreciaţi artişti au făcut parte din Formaţia de dansuri populare a Casei de cultură din Deta, aplaudaţi în repetate rânduri de spectatorii dornici să îi revadă cât mai curând. Publicul a oferit o primire la fel de caldă şi oaspeţilor din Serbia, mai precis Ansamblului Luceafarul din Vîrşeţ. Ovidiu Ivancea.