Primăria Deta susține cultura, sportul și tineretul


Ca în fiecare an, și în 2013, Primăria Deta va sprijini mai multe evenimente, concursuri și activități culturale dedicate tuturor locuitorilor orașului nostru, de la cei mai tineri până la cei vârstnici. Primele acțiuni au fost deja desfășurate în luna ianuarie, urmând ca pe parcursul anului să fie implicate persoanele preocupate de folclor, tradiții, competiții sportive sau culinare. 

Agenda Cultural – Sportiva si de Tineret 2013
  •  Ziua curăţeniei
  • Spectacole de teatru, operetă, muzică clasică și simfonică în colaborare cu instituții de cultură
  • Perfecţionarea continuă şi dotarea formaţiilor de dansuri populare
  • Seri și evenimente culturale
  • Activități destinate promovării interculturalității
  • Activităţi culturale şi sportive realizate în colaborare cu localităţi din Serbia şi Ungaria,  Coka şi Bordany
  • Acțiuni pentru copii
  • Ceaunul și grătarul - concurs internaţional culinar, ediția a șasea
  • Zilele sportului pentru toţi
  • Ziua Europei
  • Concurs de pescuit sportiv-juniori şi seniori
  • Hramul Bisericilor
  • Zilele clubului orăşenesc
  • Maracana-campionat de fotbal
  • Zilele culturale ale oraşului Deta, ediția a patra
  •  Ziua Naţională a României
  • Sărbătoarea Pomului de Crăciun
  • Concurs automobilistic si de carting

Editorial Petru Roman


Cu sinceritate şi din inimă, ”La mulţi ani!”
Luna martie este luna în care celebrăm primăvara, frumosul și, nu în ultimul rând, le sărbătorim pe doamnele care ne stau alături. Fie că este vorba de mamă, soră, prietenă sau soție, trebuie să facem un gest cât de mic să le arătăm aprecierea pentru tot ceea ce fac pentru noi. Un mărțișor, o floare, o vorbă bună, sunt doar câteva gesturi prin care le putem arăta dragostea pe care le-o purtăm. De 8 martie este și Ziua Mamei. A celor care ne-au crescut, ne-au îngrijit, ne-au călăuzit pașii în viață. Trebuie să le mulțumim din toată inima şi să le dăruim o floare şi un gând bun. Luna martie înseamnă primele zile de primăvară şi ce sărbători mai potrivite pentru acest moment aşteptat de noi în fiecare an, decât 1 şi 8 martie, zilele în care le sărbătorim pe doamnele din viaţa noastră. Pe această cale le urez doamnelor și domnișoarelor din Deta o primăvară minunată, senină și plină de împliniri împreună cu cele mai alese gânduri şi urări de bine, sănătate şi fericire alături de cei dragi

Unirea Principatelor Române nu a fost uitată la Deta


Consiliul Elevilor din Deta a comemorat prin cântec și dans popular unul dintre cele mai importante momente din istoria romanilor

Pentru a marca cei 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul elevilor din Deta coordonat de profesoara Lenuţa Galamboş, a organizat la Sala festivă a şcolii un program cultural artistic dedicat Micii Uniri. Manifestarea s-a bucurat de un real succes, printre invitați numărându-se primarul oraşului, Petru Roman, alături de părinţi și locuitori ai oraşului Deta. De asemenea, la eveniment a luat parte directorul Liceului Tehnologic “Sfântu Nicolae”, profesorul Ion Jinaru, împreună cu cadrele didactice pe care le coordonează. 

Aplauze și aprecieri pentru spectacolul oferit de elevii din Deta
Pe scenă au urcat corul şcolii, ansamblul de dansuri populare bulgăreşti “Brest”, ansamblul de dansuri populare ungureşti “Margareta”, ansamblul de dansuri populare româneşti al Casei de Cultură, precum şi alţi elevi ai liceului, care prin evoluţiile lor au demonstrat încă o dată că şcoala din Deta are cei mai talentaţi elevi.
Invitat pe scenă să adreseze câteva cuvinte tinerilor care și-au dat silința să organizeze întreg evenimentul, primarul Petru Roman și-a arătat mulţumirea pentru tot ce au făcut elevii cu atâta dragoste şi dăruire și le-a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Evenimentul s-a terminat cu tradiționala “Hora unirii” unde toți cei prezenţi și-au dat mâna și s-au bucurat împreună de un moment cu o profundă semnificație istorică. Șehabi Nadia.

"Lecţia unirii ne poate fi folositoare în fiecare zi, în tot ceea ce facem, acasă, în familie, la şcoală şi nu în ultimul rând în comunitatea în care trăim, în oraşul Deta. Putem învăţa de la predecesorii noştri cum să fim uniţi şi să facem împreună lucruri importante care să rămână în urma noastră. Să nu credeţi că atunci când s-a realizat Unirea, oamenii erau foarte bogaţi şi o duceau foarte bine. Erau şi atunci vremuri grele, războaie, conflicte şi crize. Oamenii au trecut însă peste greutăţi şi au făcut ceva cu adevărat important. În loc să se certe și să se atace unii pe alţii, s-au adunat toţi la un loc şi au lăsat un lucru măreţ în urma lor. Este poate cea mai importantă lecţie de învățat din istoria noastră" a spus primarul Petru Roman.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sau Mica Unire – cum o numesc istoricii, este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate - la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească

In Memoriam Prof. Petru Ciurea


Primăria și Consiliul Local Deta adresează sincere condoleanțe familiei domnului profesor Petru Ciurea, cetățean de onoare al orașului nostru și cadru didactic respectat de zeci de generații de elevi. Trecerea în neființă a domnului profesor Petru Ciurea reprezintă o imensă pierde și un motiv de profundă îndoliere pentru comunitatea noastră, deoarece domnul profesor a fost un adevărat mentor și un model pentru atâția tineri care au devenit mai apoi cetățeni exemplari ai orașului Deta. În aceste momente de adâncă durere, Primăria și Consiliul Local Deta transmite întreaga compasiune familiei îndoliate. Domnule profesor, orașul Deta nu vă va uita niciodată!

Petru Ciurea s-a nascut în 12 aprilie 1926 în comuna Răcăşdia din judeţul Caraş-Severin, a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea “Regele Ferdinand” din Cluj și început cariera didactică ca profesor la Şcoala Medie Tehnică de Cărbuni din Anina, judeţul Caraș-Severin. De-a lungul activității sale profesionale de excepție, prof. Petru Ciurea și-a adus contribuția în domeniul educației din funcția de director, inspector, șef al secției de învățământ și chiar vicepreşedinte cu problemele de învăţământ şi cultură. Persoanele care au avut onoare să-i fie elevi și cei care l-au cunoscut, îi vor păstra memoria cu dragoste și respect, așa cum merită fiecare om care își dedică viața comunității. 

Carnaval pentru alungarea iernii la grădiniţă


O tradiţie care durează deja de câţiva ani a fost respectată şi în acest an la Grădiniţa cu program normal din Deta. Micuţii şi educatoarele lor au sărbătorit în 8 februarie „Fărşangul”, cunoscut şi sub numele de Carnavalul pentru alungarea iernii. Acest spectacol intercultural are ca scop, pe de o parte, lărgirea orizontului copiilor legat de anumite obiceiuri și tradiţii de alungare a iernii, dar și întâmpinarea cu voie bună a primăverii. Evenimentul de la Grădiniţa cu program normal a fost organizat de educatoare Maria Mitran, Iuliana Czifra şi Simona Bobia  cu sprijinul conducerii grădiniței. La eveniment, au fost invitaţi, ca de fiecare dată, părinţii, fraţii şi bunicii copiilor, care au umplut, cu mult entuziasm sala de grupă, decorată cu măşti, baloane, ghirlande şi imagini dintr-o lume de poveste. Copiii şi cadrele didactice s-au costumat în diverse personaje de poveste în zâne, prinţese, Spidermani, prinţi, piraţi, cavaleri, pisicuţe, floricele, fluturaşi, clovni sau monştri. Programul a fost  prezentat ca o activitate  interculturală, cuprinzând istoricul carnavalului, parada costumelor, dans modern, poezii şi cântece specifice carnavalului, jocuri distractive şi de mişcare. Ca recompensă pentru participarea la această festivitate, fiecare copil a primit diplome de participare. Sărbătoarea a avut un impact extraordinar asupra adulţilor, dar mai ales asupra copiilor, care au participat cu multă veselie  şi cu cele mai zâmbitoare feţe. Mariana Vertopan.

Comunitatea bulgarilor din Deta a sărbătorit ”Fărşangul 2013”


Bulgarii din oraşul Deta şi invitaţii lor, dornici să uite pentru moment de grijile şi problemele cotidiene, s-au adunat la Casa Bulgară din Deta pentru a se simţi bine şi a petrece împreună sărbătoarea populară a veseliei. Fărşangul a început cu o paradă a măştilor şi costumelor pe strada principală a oraşului, urmată de un programul umoristic care a constituit deliciul publicului. Atât pentru paradă cât și pentru programul umoristic, fetele şi băieţii din ansamblul bulgăresc al filialei Deta a Uniunii Bulgare din Banat – România (U.B.B.- R.) şi-au inversat costume populare, la Fărşang fiind permis acest lucru. Chiar preşedintele filialei, Ioan Boboiciov, s-a costumat în femeie şi nu s-a despărţit pe tot parcursul paradei de mătura de gospodină. Toţi cei mascaţi au defilat în ritmul muzicii asigurată de un acordeonist şi un saxofonist.



Veselia și jocurile au alungat iarna din sufletele invitaților
După paradă a urmat programul artistic-umoristic prezentat de membrii ansamblului filialei Deta a U.B.B. – R., program care a cuprins cântece, dansuri populare, glume şi scenete umoristice. Momentul care a stârnit cel mai mult haz, a fost acela de scoatere a bănuţilor din farfuria plină cu apă. Copii trebuiau să scoată bănuţii doar cu limba, iar pentru acest efort au fost răsplătiţi înzecit de preşedintele filialei. Un alt moment care a adus bucurie pentru cei norocoşi, a fost tombola, cu diferitele obiecte interesante şi nostime. Toţi cei prezenţi au putut gusta şi savura o tocăniţă de căprioară din partea casei. Distracţia şi voia bună a continuat până târziu, căci aceasta este ultima distracţie înaintea postului de Paşte. Petronela Şehabi.

Fărşangul, sărbătoarea populară a veseliei, a râsului, a cântecului şi a dansului, se ţine înainte de intrarea în postul Paştelui și vesteşte apropierea primăverii, când fiecare dintre noi trebuie să fie vesel, bucuros şi să se simtă bine.

Schi la Semenic




Sâmbătă, 2.02.2013 un grup de elevi din clasele V-XII de la Liceul Tehnologic „Sf. Nicolae Deta”, însoţit de doamnele profesoare Boca Maria si Galamboş Lenuţa au plecat in excursie. Chiar dacă ne-a însoţit pe tot traseul ploaia şi lipsa zăpezii eram optimişti ca acolo sus... ne v-a întâmpina soarele şi zăpada, dar... deziluzie ne-a întâmpinat ceaţa şi vântul. Cu mult curaj am plecat să ne închiriem sănii şi schiuri. Însoţiţi de doamnele profesoare am plecat pe pârtie, unde a început distracţia... La ora 15,30 ne-am îmbarcat şi am plecat spre casă cu o escală scurtă în municipiul Reşiţa. În autocar, în drum spre casă, distracţia a continuat. Am ajuns cu bine acasă cu dorinţa de a pleca cât mai curând într-o altă excursie. Galamboş Alexandra clasa a VII-a B

Cupa Mihai Mărgineanţu, ediţia2013, la fotbal în sală



În perioada 26-27 ianuarie a.c. s-a desfăşurat Cupa Mihai Mărgineanţu, ediţia 2013, la fotbal în sală, organizată de Comisia pentru protecţie socială, sănătate, învăţământ, cultură şi sport a Consiliului local al Deta, alături de Primăria oraşului Deta şi echipele înscrise în concurs. La competiția sportivă au participat 16 echipe împărţite în 4 grupe, primele două echipe din fiecare grupă calificându-se mai departe în faza eliminatorie, sferturile de finală, semifinale, finala mică şi finala turneului. ştigătorii au primit diplome şi medalii, dar mai ales aprecierile publicului încântat de nivelul la care s-au jucat meciurile. Adina-Maria Mateescu.
GRUPA  A
GRUPA  B
GRUPA  C
GRUPA D
VICTORIEI
STAMORA GERMANĂ
MIHAI MARGINEANŢU
FORESTA
JUNIORII
FRONTIERA DETA
OPATIŢA
SÂNMIHAIU ROMÂN
AVÂNTUL M. VITEAZU
ANTITUTUN
PROGRESUL GĂTĂIA
SARUK DETA
ATLETICO TG. MARE
VICTORIEI AUTOMOTIVE
RARIS DENTA
BIRDA

Locul I  - ANTITUTUN
Locul II - OPATIŢA
Locul III- PROGRESUL GĂTAIA

Titlul de golgeter: POSTOLACHE MARIUS - Stamora Germană

Postul Paştelui la creștinii romano catolici și ortodocși


Creştinii romano-catolici ţin Postul Paştelui tot 40 de zile înainte de Învierea Domnului, la fel ca şi cei ortodocşi, doar că perioadele diferă. În acest an, Postul Paştelui la romano catolici începe în 20 februarie, Paștele urmând a fi sărbătorit în data de 31 martie. Ortodocșii vor intra în Postul Paștelui pe data de 19 martie, Paștele fiind pe data de 5 mai.

Postul Paştelui este asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Este numit “mare” pentru că este cel mai lung şi cel mai important dintre toate posturile. Postul Mare este caracterizat prin renunţarea la multe alimente, intensificarea rugăciunilor publice şi particulare, îmbunătăţire personală şi multă generozitate cu cei aflaţi în nevoi. Este o perioadă de înnoire duhovnicească, o perioadă a pocăinţei, a curăţirii inimii şi minţii, de reîntoarcere către poruncile Domnului şi către aproapele nostru. Alimentele care nu sunt permise, tradiţional, sunt carnea şi produsele din lapte, peştele şi vinul. 

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR


Ca urmare a creşterii alarmante a incendiilor la gospodăriile populaţiei, la nivel de ţară dar şi la nivel judeţean, ne-am gândit să venim în ajutorul populaţiei cu unele îndrumări şi sfaturi practice care ar putea limita sau înlătura efectele dezastroase provocate de incendii. În rubricile care vor urma vă vom prezenta cauzele principale care duc la izbucnirea incendiilor în gospodăriile populaţiei şi măsurile ce trebuiesc întreprinse până la venirea Grupei de intervenţie. Incendiul este un fenomen complex, distrugător, care se poate transforma uneori într-o catastrofă, aducând oamenilor doar necazuri şi suferinţă. Orice incendiu are o cauză tehnică sau apare de cele mai multe ori ca urmare a unei neglijențe umane. Gheorghe Vlad.

Una dintre cele mai frecvente cauze de izbucnire a unui incendiu este focul deschis.Pentru a evita distrugerile cauzate de focul scăpat de sub control trebuie renunțat definitiv la următoarele activități:
- distrugerea prin foc a resturilor menajere, furajere sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi;
- aprinderea deşeurilor menajere pe timp de vânt;
- amplasarea gunoaielor ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale şi furajelor;
- utilizarea în locuinţe sau anexe gospodăreşti a lumânărilor, făcliilor, lămpilor de iluminat sau de gătit cu petrol fără să se ia măsuri de prevenire;
- depozitarea cenuşei cu jeratic nestins în locuri necorespunzătoare, în apropierea magaziilor, şurilor, furajelor;
- folosirea de afumători improvizate în magazii sau poduri.

ATENȚIE:Cele mai multe incendii datorate focului deschis au loc în special la anexele gospodăreşti!

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:


  • IUONOI CLAUDIU şi COCEA ANDREEA - FLORENTINA, căsătoriţi la data de 8.02.2013.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!


  • JAC SOFIA, 91 ani, decedată la data de 23.01.2013.
  • OLLEI IOSIF, 88 ani, decedat la data de 25.01.2013.
  • ZOMBORAŢ SMILIA, 79 ani, decedată la data de 5.02.2013.
  • CIUREA PETRU, 86 ani, decedat la data de 8.02.2013.
  • GREINER PETRU-PAVEL, 85 ani, decedat la data de 10.02.2013.
  • SCHRECK IOAN, 84 ani, decedat la data de 17.02.2013.
Primăria oraşului Deta transmite familiei îndoliate, sincere condoleanţe!