Comunitatea locală sprijină Spitalul din Deta

Conducerea Spitalului oraşului Deta  mulţumeşte firmei S.C. GRUP CONSTRUCT SRL cu sediul  în comuna Birda, sat Mănăstire,  care prin domnul Aurelian Popescu, a sponsorizat în luna martie Spitalul Orăşenesc Deta   cu suma de 1200 lei  pentru achiziţionarea unor materiale. De asemenea, adresăm mulţumiri SC ROXACOL SRL care prin domnul Mirco-Sorin Rotariu  ne-a  acordat gratuit sprijin logistic în realizarea unor activităţi de transport.  În egală măsură adresăm mulţumiri primarilor comunelor Denta, Livezile, Jamu Mare și Moraviţa, precum şi consiliilor locale ale acestor comune pentru sprijinul financiar acordat spitalului nostru în vederea îmbunătăţirii dotării cu aparatură şi materiale sanitare. Dr Codruța Bungău, managerul Spitalului Orășenesc din Deta.

Cupa orașului Deta la tenis de masă


În organizarea Consiliului Local și al Primăriei Deta, la sala de sport a orașului s-a desfășurat ediția 2014 a Cupei Orașului Deta la tenis de masă. Competiția extrem de apreciată mai ales de către tinerii locuitori ai orașului s-a desfășurat pe 3 secțiuni, copii de până la 14 ani împliniți, începători și avansați. După mai multe meciuri intens disputate s-au stabilit și câstigatorii din acest an. Astfel, la categoria copii locul 1 i-a revenit lui Dalibor Pirsac, urmat pe poziția secundă a clasamentului de fratele său Sergiu Pirsac. La secțiunea începători Denis Gyongy a ocupat prima poziție a clasamentului, iar George Ovidiu Bezsera s-a clasat pe locul 2 urmat pe pozițiile 3 și 4 de Miroslav Giorici și Cosmin Certejan. La categoria avansați, campion absolut a fost declarat Amer Shehabi urmat pe locul doi de Sebastian Ignuta. Locul 3 la această categorie a fost ocpuat de Teodor Ciuclea urmat pe poziția a 4-a de Marian Pripas. Cea mai tânără jucătoare a turneului a fost declarată Denisa Duimovici. Toți cei clasați pe locurile fruntașe au fost recompensați cu premii și diplome.  

Serbare de 8 Martie la Grădiniță


Micuții de la Grădiniţa cu Program Prelungit Deta au organizat cu ocazie Zilei de 8 Martie, cea mai frumoasă serbare dedicată femeii în general, şi mamei, în mod special. Mămicile preşcolarilor au primit în dar dragostea copiilor lor, strânsă într-un cântec, o poezie, o lacrimă de emotie sau un nod în gât în timpul unui mesaj dedicat ,,Mamei”. Fetiţele de la grupa mijlocie ,,A” au fost costumate în floricele multicolore, iar băieţii s-au demonstrat a fi cei mai deosebiți grădinari dansând pe melodia ,,Samba florilor”. Copilaşii au pregătit împreuna cu educatoarele Mariana Vertopan şi Pamela Semelbauer, felicitari şi diplome pentru ,,Cea mai bună mamă”, cu intenția nobilă de a aduce bucurie şi speranţă atât în inimile copiilor cât şi în cele ale părinţilor. 

Editorial Petru Roman

Bani europeni pentru oraș

Iată că am reușit să începem un nou proiect cu finanțare transfrontalieră împreună cu prietenii noștri din Serbia. Suma nu este foarte foarte mare, dar sunt bani care vin în comunitatea noastră și care ne ajută să ne dezvoltăm. Ne-am concentrat foarte mult în ultimii ani pe accesarea fondurilor europene transfrontaliere pentru că am văzut în aceste finanțări o oportunitate importantă în condițiile în care nu ne-am bucurat de generozitatea autorităților județene și cu atât mai puțin a celor de la București. Ne-am mai lovit de o problemă legată de dimensiunea orașului nostru. Pentru că avem sub 10 mii de locuitori nu putem să depunem proiecte la categoria orașelor, dar, în același timp, pentru că suntem totuși oraș nu putem să ne încadram nici la finanțările destinate mediului rural. Suntem prinși cumva între reglementări și reguli. Astfel că, în momentul în care au fost lansate finanțările transfrontaliere am depus mai mult de 10 proiecte și am reușit să atragem o sumă consistentă din aceste proiecte. Acum, noua noastră colaborare cu Vârșeț ne aduce aproape jumătate de milion de euro. Este pentru noi un proiect pilot și sunt sigur că este doar începutul unei serii mai lungi de finanțări din care vom avea numai de câștigat.  

Fărşangul la bulgarii din Deta


Și în acest an, comunitatea bulgară din Deta  a adus la viață sărbătoarea Fărșangului, cu multe râsete, bucurie și voie bună. Evenimentul a fost organizat pe data de 2 martie deoarece această sărbătoare marchează ultima petrecere înaintea de intrarea în Postul Paştelui.

Casa Bulgară din Deta s-a umplut cu bulgari şi invitaţii lor, cu copii costumaţi în diferite costume, care de care mai interesante sau mai haioase. Într-un alai al măştilor şi costumelor, micuții costumaţi  alături de preşedintele Filialei Deta al Uniunii Bulgare din Banat, Ioan Boboiciov (Bobi) costumat şi el, au colindat strada principală din oraş, oprindu-se chiar în centru unde au încins o horă în acompaniamentul a doi instrumentişti, unul la acordeon şi celălalt la saxofon.

Veselia a fost la ea acasă în mijlocul alaiului, iar muzica şi râsetele au creat o atmosferă de excepție, apreciată chiar și de trecătorii care s-au oprit să aplaude inedita paradă. Înainte de a intra în Casa Bulgară s-a mai încins o horă, unde s-au prins la joc toți participanții, de la cel mai mic la cel mai mare.

Special pentru Fărşang, copiii din ansamblul bulgăresc „Coroniţa” al filialei Deta au pregatit un program cu multe cântece, glume şi un vals, la care copiii au purtat măşti, băieţii au fost îmbrăcați în costume, iar fetele s-au prezentat în frumoase rochii de bal. Un moment deosebit care a adus râsete şi veselie a fost atunci când copii s-au întrecut care scoate primul bănuţii dintr-o farfurie plină cu apă, folosindu-se doar de gură. Efortul micuților nu a rămas nerăsplătit, dulciurile fiind ce mai potrivită recompensă. Punctul culminant al serii a fost stabilirea câștigătorilor la tombolă, când cei mai norocoși dintre participanți s-au bucurat de premii dintre cele mai diverse, unele utile, altele gustoase sau frumoase.

Bulgarii din Deta dornici de distracţie au petrecut până aproape de miezul nopţii într-o atmosferă perfectă din care nu au lipsit dansul şi muzica bună asigurată de o formaţie din Arad, al cărei acordeonistul a fost un bulgar bănăţean. Petronela Şehabi. 


Înmormîntarea Fărșangului, obicei popular maghiar de Lăsata Secului


Înmormîntarea Fărşangului, tradiție populară maghiară a cărei apariție s-a pierdut în negura vremurilor, are loc la lăsarea secului, la prinderea Postului Paștelui. Pentru cei care respectă acest obicei, Farșangul marchează sfârșitul balurilor, al distracțiilor și al iernii, fiind totodată un semn al începutului de primăvară. În Deta, tradiția este păstrată de comunitatea maghiară, astfel că, în data de 22 februarie s-a organizat un alai condus de muzicanți, preot, cantor, mire, mireasă, bocitoare și copiii de la Ansamblul de dansuri populare maghiare purtând diferite măști menite să alunge duhurile rele, în aşteptarea Sărbătorilor Pascale. Parada și alaiul s-au încheiat cu Balul Fărşangului, unde muzica și voia bună a fost asigurată de formaţia Czifra din Deta. Clara Stanciu.


"Vom interveni și în sfera urologică și ortopedică"
 Declară doctorul Korom Attila, medic anestezist la Spitalul Deta
 

 Dr. Korom Attila este de curând noul medic anestezist al Spitalului Orășenesc Deta. Specialistul în anestezie și terapie intensivă s-a acomodat foarte repede la noile condiții de muncă și ne-a spus că a fost surprins de condițiile oferite de spitalul din Deta. 

„Am găsit în orașul Deta un spital cu confort hotelier ridicat, cu saloane curate și igienizate”, ne-a declarat doctorul Korom Attila. „Spitalul Deta este foarte bine poziționat geografic, deservind multe localități din zonă. Mai mult decât atât, în ultima vreme ni s-au adresat mulți pacienți din Timișoara și județele invecinate”, ne-a mai spus medicul anestezist. Chiar dacă spitalul se bucură de dotări bune, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a asigura asistență medicală la standarde europene. „Efectuam în acest moment operații de chirurgie generală clasice și laparoscopice, iar în viitorul apropiat sperăm că vom interveni și în sfera urologică și ortopedică. Bineînțeles că mai există nevoi pe care sperăm că împreună le vom surmonta. După cum declara și domnul dr Cucui în articolul din luna trecută a Monitorului Primăriei, la nivelul actual al activității chirurgicale, se impune dotarea la standarde și a celei de-a 2-a săli de operație la nivelul primei”, spune medicul Korom Attila. În privința departamentului din spital de care se ocupă în mod direct, dr. Korom Attila spune că ar mai fi nevoie de o serie de investiții. „Imi doresc un compartiment de terapie intensivă dotat cu aparatură de monitorizare a pacienților la standardele impuse de Ministerul Sănătății. În concluzie, nădăjduiesc că în viitorul apropiat să putem depăși greutățile și neajunsurile existente pentru a oferi o asistență medicală de bună calitate pacienților care se adresează spitalului nostru. Nu în ultimul rând aș vrea să amintesc colectivul de cadre medicale care își îndeplinește atribuțiile de serviciu cu profesionalism și dedicat”, a mai precizat doctorul Korom Attila. 

Meci de fotbal amical cu sârbii


La mijlocul lunii martie, grupa de juniori 1999-2000 ai A.S.O. Deta a fost invitată în localitatea Grebenac (Serbia) pentru a susţine un joc amical cu echipa locală de juniori, recent formată.Având o mai mare experienţă pe teren şi beneficiind de o pregătire fizică şi tehnică net superioară, tinerii noştri fotbalişti au învins cu un categoric 9-0 formaţia locală. Chiar dacă pe teren tinerii sârbi au fost puțin ezitanți, la capitolul organizare gazdele au excelat din toate punctele de vedere și până la cele mai mici detalii.


“Eu cred ca a fost o experienţă plăcută şi utilă atât pentru juniorii noştrii, care, în afara scopului sportiv al deplasării, au putut lega prietenii şi au avut multe de învăţat,cât şi pentru tinerii din Grebenac care sunt la început de drum, şi care, în urma înfrângerii au realizat şi au agreat faptul ca în sport nimic nu se poate obţine fără muncă, pasiune şi devotament.Conducerea A.S.O. îi felicita pe tinerii noştrii sportivi atât pentru rezultatul obţinut cât şi pentru  buna purtare de care au dat dovada şi le urează multe succese și realizări în continuare!” ne-a declarat prof. Radu Telbisz, vicepresedinte A.S.O.

În deplasare, A.S.O. Deta a fost reprezentata de:
Rus Victor Radu-preşedinte;
Telbisz Radu-vicepreşedinte;
Chiticariu Marcel-organizator competiţii;
Olah Imre-antrenor seniori A.S.O.
Jucatori: Penciu Bogdan, Bakos Mihai, Rosus Raul, Livitchi Lucas, Giorici Fabian, Shqair Denis, Busuioc Claudiu, Szakal Claudiu, Beleut Ovidiu, Sora Ciprian.


Mulţumiri d-lui Adrian Lăschescu care a sponsorizat echipele de fotbal de juniori şi seniori cu 8 mingi de fotbal. Radu Telbisz.

Rubrica rutieră

Pentru a putea conduce un moped trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii prevăzute de lege:
-          să aveţi vârsta de 16 ani împliniţi şi să deţineţi permis de conducere pentru categoria „AM”, iar pentru persoanele care au 18 ani împliniţi este valabil permisul de conducere pentru orice altă categorie de vehicul;
-          să vă înregistraţi mopedul la primăria ( consiliul local) localităţii dumneavoastră de domiciliu şi să deţină asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii (Lg. 136/1995);
-          mopedul trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic;
-          să purtaţi echipamentul corespunzător: casca de protecţie, vesta reflectorizantă, iar luminile de întâlnire („faza scurtă” a farurilor) vor fi tot folosite pe tot parcursul deplasării;
-          este interzis accesul cu un moped pe autostrăzi;

Ce înseamnă moped?
Moped - vehiculul cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteza maximă prin construcţie nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric;
Rubrică asigurată de Comisar Șef de Poliție Glăvan Cornel, Șeful Poliției orașului Deta.

Energie verde pentru Deta și Vârșeț

Primarul orașului Deta a participat zilele trecute la lansarea proiectului GLOSS (Green Lights for Safety and Sustainability of Roads), proiect finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. În cadrul ceremoniei organizate la Primăria din Vârșeț a participat și Cedomir Jivkovic, primarul localității sârbe. Proiectul european în valoare totală de 797.067,60 euro, dintre care 342.100 euro destinați orașului Deta, va fi implementat în paralel în Deta și Vârșeț, pe parcursul următoarelor 18 luni. Prin intermediul acestui proiect transfrontalier, Primăria Deta își propune modernizarea sistemelor de iluminat public din oraș prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă. 

PREVENIREA INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE


Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu al lăcaşurilor de cult şi ţinând cont de experienţele din anii anteriori în care au ars biserici, mai ales în preajma  marilor sărbători creştine, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
  • ACCESUL credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor, iar pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca aceste manifestări religioase să se organizeze în exterior;
  • MENŢINEREA prin blocare a uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase;
  • PARCAREA autovehiculelor să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor;
  • MARCAREA vizibilă a ieşirilor şi stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de pericol, pentru evitarea producerii de accidente;
  • APRINDEREA şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (în exteriorul construcţiei şi la distanţa de siguranţă faţă de vegetaţie sau elemente combustibile);
  • SUPRAVEGHEREA permanentă a lumânărilor căzute sau consumate, a mijloacelor de încălzire ale lăcaşurilor de cult, precum şi interzicerea fumatului. După terminarea slujbelor religioase, se va asigura scoaterea de sub tensiune a aparatelor electrice şi instalaţiei de iluminat;
  • AMPLASAREA mijloacelor de încălzire şi a lumânărilor la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile, precum mobilierul din lemn, perdele, covoare sau feţe de masă şi supravegherea acestora pe tot timpul funcţionării, atât în biserici, cât şi în locuinţe;
  • DEPLASAREA oamenilor cu lumânările aprinse, pietonal sau în autovehicule, se va face cu mare atenţie, astfel încât flacăra să nu fie în apropierea hainelor şi părului acestora ori a obiectelor combustibile;
  • DOTAREA obligatorie a lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare, dublată de instruirea corespunzătoare a personalului.
  • În cazul producerii unei situaţii de urgenţă, se acţionează imediat pentru:
    -  asigurarea operativă a evacuării persoanelor din incinta bisericii şi a valorilor adăpostite în lăcaşul de cult;
    -  anunţarea, de îndată, a pompierilor, la numărul unic de apel de urgenţă 112;
    -  desfăşurarea primei intervenţii cu mijloacele tehnice din dotare.

Rubrică asigurată de Comandantul  Staţiei de pompieri Deta, Maior HERIŞANU Ioniţă

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

·         APETRI DANIEL şi ARTUCOV GORDANA, căsătoriţi la data de 27 februarie 2014.
·         CĂRARE IONUŢ-CĂTĂLIN şi MIOC MĂDĂLINA-IOANA, căsătoriţi la data de 28 februarie 2014.
·         JAC VALIAN-LARIAN şi DINU ANCA-PETRONELA, căsătoriţi la data de 1 martie 2014.
·         BOBOICIOV NICOLAE şi TOMICI CORINA-MACRINA, căsătoriţi la data de 1 martie 2014.
GAVA LUCIAN-VALENTIN şi POTYESZ EMANUELA-MARIA-ANA, căsătoriţi la data de 8 martie 2014.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

·         PAŞCA MARIA, 80 ani, decedată la data de 26 februarie 2014.
·         KOVACS IOAN, 75 ani, decedat la data de 26 februarie 2014.
·         BUDA FLORIAN, 92 ani, decedat la data de 4 martie 2014.

·         ARTUCOV MARIOARA, 49 ani, decedată la data de 11 martie 2014.

Bugetul local al orașului Deta a fost aprobat

Cum s-a constituit bugetul orașului nostru
Consilierii locali au aprobat în unanimitate bugetul orașului Deta în ședința din 31 ianuarie. Bugetul pe acest an se ridică la aproape 11 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,4 milioane de euro. Veniturile pe acest an provin din 4 surse importante. Este vorba în principal de sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivel de orașe în valoare de 4,07 milioane lei, bani virați prin Direcția Generală de Finanțe Publice Timiș. În al doilea rând, sunt sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale în valoare de 566 mii lei, bani care vin din două direcții, 400 de mii lei de la Consiliul Județean și 166 mii lei de la Direcția de Finanțe. O a treia categorie de sume sunt cele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, în valoare de 140 de mii lei dintre care 100 de mii de la CJT și 400 de mii de la Direcția de Finanțe. A patra categorie de venituri este reprezentată de veniturile proprii ale primăriei care vor fi similare cu cele din 2013.

Probleme cu fondurile pentru salarizare
În privința cheltuielilor s-a stabilit o scădere cu aproximativ 10%  față de nivelul cheltuielilor din 2013, așa cum este impus de lege. Un Ordin al Guvernului emis în acest an, în 14 ianuarie, impune ca nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferente bugetului centralizat pe 2014 să fie de 6,85 milioane de lei, această sumă fiind mai mică decât necesarul pe 2014 în cazul orașului nostru. Astfel fondul de salarii la nivelul Primărie nu este acoperit de buget urmând ca pe parcursul anului să fie găsite soluții prin rectificări bugetare. În schimb, salariile de la școli și de la spital sunt asigurate pe tot anul. Din păcate și în acest an, Consiliul Județean a distribuit fondurile pe criterii strict politice, fără să țină cont de prioritățile și de proiectelor localităților din județ. Deta a fost din nou în coada listei la distribuirea banilor.

Repartizarea banilor pe criterii politice de la C.J.Timiş
Denumirea localităţii
 Sume alocate – mii lei
Apartenenţa politică a primarului
Deta
500
PDL
Ciacova
500
PDL
Gătaia
530
PDL
Livezile
530
PNL
Giera
530
PNL
Voiteni
550
PSD
Denta
550
PSD
Moraviţa
640
PSD
Jamul Mare
640
PSD
Birda
640
PSD
Banloc
640
PSD
Jebel
640
PSD
Buziaş
1100
PSD
Recaş
1000
PSD

Planul de investiții

La capitolul investiții sunt alocate pentru acest an peste 2 milioane de lei. Acești bani vor fi direcționați spre principalele lucrări din oraș și anume finalizarea bazinului de la ștrandul termal, finalizarea Centrului Cultural Ștefan cel Mare, înlocuirea conductei de gaz pe Calea Banlocului și pe străzile Înfrățirii, Ștefan cel Mare și Victoriei. Vor fi continuate lucrările din cadrul proiectului cu Aquatim, se va asfalta strada Termal, se va amenaja șanțul pluvial pe strada Parcului, vor fi modernizate trotuarele pe străzile Titulescu, Avram Iancu și 1 Mai, alături de amenajarea aleilor din parcul orașului și reabilitarea termică a școlii și grădiniței din Opatița. În privința fondurilor europene, în 2014, se va implementa proiectul transfrontalier cu partenerii sârbi Luminile verzi pentru siguranța și durabilitatea drumurilor” în valoare de 797.867 euro, dintre care 342.100 euro vor fi alocați orașului nostru .