RUGA SÂRBEASCĂ LA DETA



Tradiţia sărbătoririi hramului bisericii credincioşilor sârbi din Deta a fost respectată și în acest an. Duminică, 14 septembrie, comunitatea sârbilor din orașul nostru a arătat că ține la obiceiurile moștenite de generații întregi, astfel că sfințirea colacului a fost momentul cel mai așteptat al zilei.

Dimineaţa sărbătorii a început cu Sfânta Liturghie oficiată de către preotul paroh Liubodrag Boghicevici şi preotul Milan Miokovic din Becicherecul Mic. Cu sufletele mai curate, după-amiaza, în cadrul slujbei de Vecernie a avut loc sfinţirea colacului, în acest an naşii fiind Organizaţia Locală a Uniunii Sârbilor din România. Tradiţia fost dusă mai departe şi pentru anul 2015, trandafirul colacului find preluat de către familia doamnei Margareta Milin.

După împărţirea bucatelor tradiţionale, toți cei prezenţi s-au bucrat de un spectacol folcloric exceptional în Sala Mulifuncţională a orașului. Organizat la iniţiativa Primăriei Oraşului Deta şi a Uniunii Sârbilor din România, spectacolul a avut și invitați speciali, Ansamblul folcloric „GKUD Laza Nančić“ din Vârşeţ, alături de ansamblul „Sveti Nikola”, care s-a prezentat cu toți artiștii, de la cel mai mic la cel mai mare. La eveniment au fost prezenți domnii Petru Roman, primarul oraşului Deta, Ognean Cârstici, preşedintele Uniuni Sârbilor din România, Davor Stojković, directorul Centrului de Cultură al localităţii Vârşeţ și nu în ultimul rând, Zoran Djekić, purtătorul de cuvânt al Centrului de Cultură din Vârşeţ. Seara a continuat cu Balul Rugii Sârbeşti, alături de orchestra condusă de Berisalv Pejić care a întreţinut atmosfera de sărbătoare până după miezul nopţii. Astfel, a fost scris încă o pagină în istoria culturală a etniei sârbe din localitatea Deta, o pagină care speră a fi una ţinută minte cu mult drag şi pentru mult timp de acum înainte. Diana Tătărușanu.



Editorial Petru Roman

Sprijin pentru cultură
Așa cum ați putut constata în ultima perioadă, în orașul nostru s-a dezvoltat foarte mult mișcarea culturală. Am făcut eforturi pentru a susține activitățile culturale deoarece este de datoria administrației locale să facă acest lucru. Prin promovarea culturii ne păstrăm tradițiile și valorile locale, iar pentru o comunitate multietnică așa cum este cea din Deta, acest lucru este esențial. Interesul pe care dumneavoastră l-ați acordat acțiunilor culturale îmi spune că am avut dreptate și că trebuie să merg mai departe pe această direcție. Este o dovadă a faptului că orașul nostru s-a dezvoltat foarte mult și devine pe zi ce trece un oraș cu adevărat european.

Bucătarii talentați și gurmanzii preparatelor la ceaun și grătar și-au dat întâlnire la Deta

Cea de-a opta ediție a Festivalului Ceaunul și Grătarul a adus laolaltă bucătari amatori din România, Serbia și Ungaria, într-o competiție menită să nască gustul perfect


Ingredientele de calitate, pregătite cu atenție și rețetele secrete au fost punctul comun al celor 18 echipe aliniate la startul Festivalului Ceaunul și Grătarul din Deta. Fie că a fost vorba despre bucătarii români sau cei din Serbia și Ungaria, cu toții au încercat să impresioneze juriul și să potolească apetitul publicului dornic să guste din fiecare bunătate. Evenimentul organizat în Grădina de Vară a Restaurantului Parc a devenit neîncăpătoare pentru amatorii de gulaș, sarmale, ardei umpluți sau varză cu carne. Iar fiindcă de la ediție la ediție competiția este mai strânsă, iar bucătarii mai pricepuți, pe lângă preparatele servite de obicei, maeștrii ceaunelor și ai grătarelor i-au întâmpinat pe pofticioși cu tocănițe, ciorbe de pește, specialități de porc, pleșcavițe și chiar miel la rotisor. Și ce se potrivește mai bine unui asemenea festiv decât un pic de joc și voie bună, astfel că mâncarea delicioasă a fost însoțită de un program de muzică populară oferit de orchestra Casei de cultură din Deta, alături de solista vocală Dana Varadi. Fiind un festival cu participare internațională, din localități înfrățite cu orașul nostru, organizatorii nu au uitat de invitații de pe hotare și le-a pregătit o surpriza artistică, mai multe suite de dansuri populare sârbești și maghiare. Așa cum deja ne-am obișnuit, evenimentul a fost un succes desăvârșit, iar la final, învăluiți de aroma preparatelor ispititoare, toată lumea a uitat de competiție și fiecare echipă a primit câte un premiu simbolic care să le amintească de clipele frumoase petrecute împreună. Ovidiu Ivancea, director Casa de Cultură Deta.



Echipe participante
Echipe din Deta (România): Mehala, Tundric Band, Asociația Seniorilor Deta cu două echipe, Bucătarii pricepuți și Bucătarii Veseli, Uniunea Sârbilor și Asociația pensionarilor M.A.I.
Echipa din Ghilad (România)
Echipa din Csavos (România)
Două echipe din Coka (Serbia)
Echipa din Barite (Serbia)
Echipa din Marghita(Serbia)
Echipa din Iermenovti (Serbia)
Echipa din Glogoni (Serbia)
Echipa din Grebenat (Serbia)
Echipa din Costei (Serbia)
Echipa din Bordany (Ungaria)

FESTIVALUL PRIN OCHII PARTICIPANȚILOR

Clişee...Răsărit de toamnă
Dacă aș vorbi despre aspecte obişnuite, nu m-aș simţi în apele mele... Am participat alături de colegii mei pensionari la o activitate frumoasă, iniţiativă demnă de laudă a administraţiei locale, "Ceaunul si gratarul”, ediția 2014. Am văzut aspecte emoționante, lucruri interesante, atitudini demne de luat în seamă. În primul rând mi-a plăcut atmosfera relaxată, lejeră. Toată lumea saluta pe toată lumea, oamenii se întâlneau și își schimbau două vorbe, o glumă, un zâmbet. Dacă o clipa s-a uitat de greutăți și probleme, înseamnă că a fost o reuşită! 
Apoi, acea atmosferă cosmopolită pe care doar în romanele lui Panait Istrati am întâlnit-o, m-a încântat. Românii toleranţi și modeşti, sârbii făloși și pătimași, ungurii mândri și calculaţi, în aerul toamnei plutea admiraţia și respectul reciproc. Am văzut oameni care au trăit din plin clipa, simţeam dorinţa lor de a străbate monotonia și plictiseala cotidianului, chiar exista potenţial și chiar exista bunăvoinţă! Secvenţe frumoase care fac deliciul unei întâlniri populare au fost savurate de fiecare dintre noi: un dansator trăia intens muzica în lumea sa, femei dansând ca-ntr-un tablou de Theodor Aman, muzicanţi ştiutori în arta mângâierii sufletului... 
Lumea de dincolo de spaţiul concursului a gustat din plin totul. Acea lume obosită de rutina zilei, gârbovită de greutăți și dornică de bine, s-a lăsat copleşită de entuziasmul, energia si dorinţa de a învinge a participanţilor. Am citit în ochii lor sărbatoare, iar asta nu e de ici de colo! Un coleg a invitat la masa noastră un participant de la o echipa din Serbia. Saluturi, pupici de trei ori ca sa ne ajungă, zâmbete, vorbe de drag și duh, m-a emoţionat momentul în care s-a aşezat la masă, a sărutat drapelul tricolor, și-a făcut sfânta cruce, apoi a gustat din pita de casă. Cum poţi defini în vorbe și fapte, mai simplu și înălțător sentimentul de respect și drag pentru tine și ceilalţi... 
Am admirat modestia și meticulozitatea oamenilor simpli din Ungaria. S-au aşezat liniştiţi la locurile lor, și-au făcut treaba, au respirat din liniştea urbei noastre bănăţene...un adevărat exemplu de civilizaţie, de maturitate, de înfrăţire între oameni fără nume, dar cu aceleaşi aspiraţii. Am privit un grup de dansatori sârbi, bărbați înalți, zdraveni, care sorbeau cuvintele muzicanţilor pe un ritm de dans popular definind mândria naţională.
Trebuie să spun că profesionalismul reprezentanţilor administraţiei locale m-a surprins. Nimic din sforăiturile politice, nimic din angajamentele mincinoase difuzate până la lacrimi. Admirabil efortul organizatorilor de a nu transforma acest spectacol într-o scenă politică! Mulţumim administraţiei locale pentru implicare, pentru ajutor și mai ales pentru consecvență! E greu în ziua de azi să faci lucruri frumoase! Dar efortul făcut de organizatori dovedeşte cu prisosinţă că există potenţial și că se poate!
Și nu pot să închei fără a remarca modestia și omenia colegilor mei, pensionarii-rezerviști, cei care până acum câtva timp vegheau la liniştea urbei. Iar dacă aș încerca o definiţie, aș cita un aforism celebru: "Un om nu poate fi mereu un erou, dar poate fi întotdeauna uman – Goethe". Poate cu altă ocazie, vom încerca să ne prezentăm așa cum ştim noi mai bine, modest și simplu, ca toate cele modeste și simple. O toamnă plină de neînțelesuri a pornit cu zâmbet și muzică. Să fie începutul unor vremuri mai bune? Cred că și de noi depinde! Ciurean T.


ACTIVITATE BOGATĂ A ANSAMBLULUI SVETI NIKOLA

Ansamblul de dansuri populare sârbești Sveti Nikola a avut în ultima perioadă o activitate extrem de bogată. Vineri, 19 septembrie, dansatorii din orașul nostru au participat la tradiţionalul Maraton al Folclorului Sârbesc, la Casa Studenţilor din Timişoara. La acest eveniment, organizat de Uniunea Sârbilor din România şi-au prezentat activitatea 17 ansambluri folclorice sârbeşti din diaspora română. Membrii ansamblului nostru au avut onoarea de a deschide artistic evenimentul de la Timisoara, aceştia prezentându-se cu o coregrafie din zona Banat a Serbiei, care se intitulează “Moja dika” şi este semnată de către Senadin Cârstici. Apoi, la invitaţia Centrului de Cultură a localităţii Vrsac, Ansamblul de dansuri populare sârbeşti “Sveti Nikola” din Deta a participat pentru a doua oară consecutiv la renumitul Festival al culesului de struguri sau după cum este cunoscut la noi, “Balul Strugurilor”. Duminica, 21 septembrie, cu începere de la orele 12:00, membrii ansamblului au facut parte din cele 20 de grupuri prezente la tradiţionala defilare – carnaval a Festivalului. Pe lângă defilarea propriu-zisă, aceştia s-au prezentat atât în faţa Primăriei localităţii Vârşeţ, cât şi în faţa hotelului “Srbija”, cu o coregrafie din zona Srem “Na kraj, na kraj moja mila mobo”, semnată de Milorad Lonic şi pusă în scenă de către Ognjan Krstic. Prestaţia, costumele, colacul pregătit şi steagurile Serbiei şi a României fluturate cu mândrie de către membrii ansamblului au fost extrem de apreciate de către publicul numeros care i-au aplaudat, fotografiat şi au dăruit reprezentanților noștri cuvinte frumoase, de apreciere şi laudă, fericiţi că tradiţiile poporului sârb se păstrează şi se promovează şi în România. Datorită vremii nefavorabile, a ploii abundente care a căzut chiar înainte de începerea spectacolului folcloric pe scena principală a festivalului, acesta a fost întrerupt, astfel că cele 10 ansambluri folclorice printre care şi “Sveti Nikola” din Deta nu au mai reușit să își prezinte actele artistice pregătite pentru acest eveniment. Cu toate acestea, membrii ansamblului Sveti Nikola au sosit acasă cu o mare bucurie în suflet datorită primirii calde din partea organizatorilor, a publicului şi a cetăţenilor oraşului Vrsac, reuşind astfel să promoveze în cel mai pozitiv mod orașul lor natal, Deta.

Pentru ansamablul “Sveti Nikola” acest eveniment special a reprezentat încheierea unui sezon care poate fi descris prin multă muncă și dedicare, o activitate bogată şi plină de succes, pentru care doresc să mulţumesc din suflet tuturor membrilor ansamblului, dar şi celor care îl sprijină. Diana Tătărușanu.


COLABORARE CULTURALĂ TRANSFRONTALIERĂ

Reper în viața artistică regională, orașul Deta se reinventează și surprinde partenerii culturali de peste hotare cu artiști care aduc prospețime și profesionalism


La fel ca în fiecare an, la început de toamnă, în localitatea Coka din Serbia, s-a desfășurat cea de-a noua ediție a Festivalului Toboșarilor „Daje se na znanje”. Ca răspuns la invitația lansată de către organizatorii și autoritățile locale sârbe cu care Deta are o strânsă colaborare, Casa de Cultură a dus peste hotare un tânăr care, prin expresivitate și prin port popular tradițional, a reușit să stârnească nenumărate ropote de aplauze. Îi mulțumim artistului Goicov Dalibor, actualmente membru al Formatiei Phoebus și suntem mândri că orașul nostru naște și încurajează asemenea valori. Ovidiu Ivancea, director Casa de Cultură Deta.

Precizări importante privind transportul elevilor

În ultima perioadă au apărut o serie de neînțelegeri legate de responsabilitatea transportului elevilor. Este vorba despre elevii din Opatița care trebuie să ajungă la școală în Deta și apoi înapoi acasă. Din adresa Ministerului Educației Naționale pe v-o prezentăm în facsimil, reiese foarte clar faptul că de transportul elevilor se ocupă doar unitățile de învățământ, primăria nefiind implicată în niciun fel în această activitate. Precizările semnate de secretarul de stat, Vasilica Ștefania Duminică, sunt valabile încă de anul trecut, adresa fiind emisă la 31 octombrie 2013. Este important ca părinții și elevii din orașul nostru să știe că potrivit Legii 1 a Educației naționale și art 15 din OG 29 din 2013, responsabilitatea asigurării și decontării transportului elevilor aparține conducătorului unității de învățământ care are bani alocați în acest sens de la bugetul de stat.




BISERICA „CASA TATĂLUI” SE IMPLICĂ ÎN COMUNITATE



Biserica „Casa Tatălui”, alături de o biserică din Săcălaz și Primăria Deta, a dus la bun sfârșit un alt proiect care a bucurat sufletele participantilor, fie că au fost organizatori sau beneficiari. În luna august, echipa din „Love Chapel”, câțiva voluntari de la Primăria Deta, domnul Gabi – responsabil de organizarea fotbalistică și echipa „Casa Tatălui”au organizat trei activități mici, dar importante pentru comunitate: un club pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 9 ani, un turneu de mini-fotbal pentru cei între 12 și 19 ani, precum și o acțiune de reamenajare a băncilor mari din parc. Apreciem că Primaria face multe lucruri pentru modernizarea orașului Deta, astfel că, am venit și noi alături de autoritățile locale, să îmbunătățim aspectul estetic spațiului în care trăim și în același timp să antrenăm sănătos, social și spiritual generatia noua. Iubim orașul Deta, e casa noastră! Pastor Wallington Paul.







Voluntari pentru Deta
Wallington Geta, Walington Paul, Artucov Milivoi, Artucov Slageana, Artucov Milena, Margan Augustin, Moldovan David.
Din Cipru - Trabajko Monica, Trabajko Attila.

Din Sacalaz - Herodian Dorel, Herodian Runela, Herodian Timmy, Herodian Julia, Herodian Vanessa, Blejusca Daniel, Unescu Marinel, Doiescu Radu, Petrescu Ivy, Popescu Andra.





ANUNȚ

Duminică 12 octombrie, de la ora 16.00, în parcul Anton Kratzer al orașului Deta, Biserica „Casa tatălui” va organiza „Ziua Recoltei”, moment de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu pentru tot ce am primit în anul care se apropie de sfârșit. Programul va conține muzică, dans cu copii, decor de toamnă și invitați din Australia. Sunt bineveniți toți cei care doresc să participe și să se bucure cu noi!

Prevent Automotive România angajează

CONFECȚIONERI
cu sau fără experiență

OFERTA
  • Salariu de bază asigurat
  • PRIME lunare de performanță
  • Tichete de masă
  • Transport asigurat (traseele stabilite)
  • Al 13-lea salariu
  • Spor pentru orele suplimentare
  • Spor pentru orele de noapte

CERINȚE
  • Studii: minim 8 clase
  • Domiciliul stabil în apropierea Detei
  • Persoane responsabile, serioase, fără antecedente
  • Disponibilitate pentru modificări de program de lucru (ocazional)

ANGAJĂRI ȘI TESTĂRI

  • Miercuri și vineri între orele 08:00 - 10:00
  • Detalii și programări la test 0736.885.666 / 0372.062.031

Bursa locurilor de muncă la Deta

13 – 16 octombrie 2014
Sala multifuncțională Deta

Locuitorii orașului Deta aflați în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să-l schimbe pe actualul, au ocazia să-și caute un job mai bine plătit la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Primul eveniment de gen, din acest an, va fi organizat în săptămâna 13-16 a lunii octombrie de Agenția de Șomaj Arad și Agenția de Șomaj Timiș, împreună cu Analytika International și Primăria orașului Deta. Angajatori de top de pe raza județului Arad vă așteaptă la Sala multifuncțională Deta, în vederea angajării, în perioada 13-16 octombrie 2014 între orele 09:00-17:00. Sunt așteptate toate persoanele, cu sau fără studii, dornice să-și găsească un loc de muncă, bursa fiind deschisă tuturor.


Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

- CARABEŢ ALEXANDRU şi IUROVICI NICOLETA-ADRIANA căsătoriți la data de 22.08.2014
- CÎRPACI CLAUS şi ALDEA CRISTINA căsătoriți la data de 22.08.2014
- GAJE RUSALIN şi LUCAN MIRELA-ADRIANA căsătoriți la data de 23.08.2014
- GIREDARU VASILE-SORIN şi GOVOREANU LUMINIŢA-CORINA căsătoriți la data de 30.08.2014
- MIOC DĂNUŢ-GHEORGHE și FILDAN ANAMARIA căsătoriți la data de 30.08.2014
- CÎRPACI TRUŢA și ROBERT-CRISTIN LILIANA-CRISTINA căsătoriți la data de 03.09.2014
- TOMICI COSMIN-IONEL și ATEŞAN ANDREEA-LARISA căsătoriți la data de 20.09.2014


Dumnezeu să-i odihnească în pace

-BAHRIM IDA decedată la data de 27.08.2014, la vârsta de 56 ani
-CUCU ECATERINA decedată la data de 30.08.2014, la vârsta de 63 ani
-VUIN VIORICA decedată la data de 01.09.2014, la vârsta de 71 ani
-POENARIU PRISCA-IULIANA decedată la data de 04.09.2014, la vârsta de 82 ani
-COSTEA ANASTASIA decedată la data de 17.09.2014, la vârsta de 83 ani
-BOLDIZSAR ECATERINA decedată la data de 21.09.2014, la vârsta de 66 ani.


Primăria oraşului Deta transmite familiilor îndoliate, sincere condoleanţe!