Bani împărțiți politic la Consiliul Județean

Ca în fiecare an, rectificarea bugetară făcută de Consiliul Județean Timiș a lăsat orașul nostru pe ultimele locuri la împărțirea fondurilor. Banii de la județ se dau pe criterii politice fără să se țină cont de proiectele autorităților locale sau de nevoile din teritoriu. 

În acest an rectificarea bugetară a fost axată în principal pe satisfacerea localităților ale căror primari au profitat de ordonanța de Guvern care le-a permis să treacă la alt partid. Incurajându-se traseismul politic, toți cei care au trecut la PSD au fost recompensați cu diferite sume la rectificarea de buget făcută în ședința din 10 octombrie a Consiliului Județean. De exemplu, la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, orașul Recaș, al cărui primar a trecut de la PNL la PSD a primit 40 de mii de lei, în timp ce Deta a primit doar 30 de mii. La capitolul sume de echilibrare pentru drumuri, Deta a primit 50 de mii de lei în timp ce Recașul a primit 275 de mii de lei. Chiar și comune mai mici au fost favorizate pentru a recompensa adeziunea primarilor la PSD. Variașul a primit 225 de mii de lei, Șandra 200 de mii de lei, Periam 200 de mii de lei și Criciova 150 de mii de lei. 
"Chiar dacă am învățat și reușim să ne gospodărim singuri, fără bani de la Consiliul Județean sau de la Guvern, consider că nu e normal ca trădarea să fie recompensată, iar banii publici să fie la cheremul unui politician care să poată decidă soarta unor comunități. Administrația ar trebui să se curețe de factorul politic, iar banii publici să fie alocați și gestionați în funcție de prioritățile oamenilor, de proiectele și de planurile de dezvoltare derulate în concordanță cu strategiile de dezvoltare din fiecare localitate. Orașul nostru a fost întotdeauna pe ultimele locuri atunci când a venit vorba de alocarea de fonduri așa că știm să găsim surse de finanțare în altă parte. Accesăm fonduri europene și apelăm la surse de finanțare care nu au legătură cu politicul și am dovedit că putem să obținem acești bani. Acest lucru ne arată că proiectele noastre sunt bune, viabile, bine fundamentate economic și cel mai important, în folosul cetățenilor", a spus primarul orașului Deta, Petru Roman.

Vizită oficială în Serbia

La invitaţia conducerii comunei Trstenik din Serbia, ca semn de mulțumire pentru ajutorul primit din partea orasului nostru pe timpul inundaților din primăvara anului 2014, primarul Petru Roman a participat la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Comunei Trstenik.

Comuna Trstenik este una din localităţile victime ale inundaţiilor dezastroase care au avut loc în această primăvară la vecinii noştri din Serbia. În data de 15 octombrie, Primăria Comunei Trstenik a sărbătorit Ziua Comunei sale, iar cu această ocazie a fost organizată o festivitate oficială la care au participat pe lângă conducerea Primăriei Trstenik şi reprezentanţi a Guvernului Serbiei, directori de mari întreprinderi şi directori a instituţiilor publice din Serbia cât şi din alte ţări străine. Festivitatea a avut ca scop decernarea oficială a diplomelor în semn de recunoaştere şi mulţumire pentru contribuţia şi donaţiile aduse cetăţenilor comunei Trstenik în urma pagubelor produse de inundaţiile catastrofale care au avut loc, o astfel de diplomă a fost acordată și orașului Deta, fiindu-i înmânată primarului Petru Roman. Diana Tătăruşanu.

Editorial Petru Roman

O decizie pe care mi-o asum

Așa cum probabil știți deja, orașul nostru a fost din nou lăsat deoparte de autoritățile județene la ultima rectificare de buget. Liderii politici de la Timișoara au ales să dea bani acolo unde primarii și-au trădat alegătorii și partidele care i-au pus în funcții. Deși am fost și eu contactat pentru a face acest pas, am refuzat. Am ales să rămân același om dedicat comunității sale care refuză să facă orice compromis. Îmi asum această decizie pe care o consider justă și corectă, chiar dacă hotărârea mea a atras o serie de antipatii. Consider că pe termen lung este mai important să arătăm că Deta este un oraș al oamenilor corecți și deciși. Această hotărâre și determinare va atrage de partea noastră mai multă simpatie și mai mult sprijin decât un pumn de arginți aruncați în scop electoral de câțiva politicieni care astăzi sunt, mâine nu mai sunt. Am învățat să ne descurcăm și fără acești politicieni și vă asigur că Deta nu se va opri din procesul de modernizare și de dezvoltare. Avem surse de finanțare pe care le putem accesa și vom face acest lucru în perioada următoare. Putem să ne dezvoltăm și fără să ne vindem demnitatea și onoarea.  

CEAUNUL ŞI GRĂTARUL OPATIŢA 2014

Perfect integrat în peisajul de toamnă, platoul Casei Naţionale din Opatiţa a găzduit în luna octombrie, mult așteptata competiție gastronomică Ceaunul și Grătarul Opatița, ediția 2014.
Sărbătoarea gustului a fost organizată de Primăria și Consiliul Local al orașului Deta alături de Casa de cultură orăşenească Deta, reprezentând un prilej de bucurie, de socializare și de petrecere pentru toți cei prezenți.

Echipele participante, care mai de care mai inventive, i-au îmbiat pe toţi cei prezenţi cu gulaş, papricaş, fasole sau tocăniţe și au culminat cu oferirea unor delicoase preparate din fructe de mare. La fel ca şi in anii trecuţi, prietenii noştri de peste graniţă, din Serbia, au participat în număr foarte mare, o dovadă în plus a prieteniei și a bunei colaborări transfrontaliere. La „cea de-a doua rugă din Opatița”, așa cum a numit-o chiar primarul Petru Roman, s-a putut dansa mult după apusul soarelui, orchestra de muzică populară a Casei de cultură din Deta fiind la înălţime şi făcându-se remarcată prin vocea inegalabilă şi repertoriul vast al Lucianei Borta, cunoscuta interpretă de muzică populară. Ovidiu Ivancea.

Echipele participante:
Coştei 1
Coştei 2
Sân` Ianăş
Militicevo
Motoclub Panonski husari
Grebenaţ
Mehala
Rotaru
TUndric band
Tineretu`
Seniorii Opatiţa
Bucătarii pricepuţi
Bucătarii veseli
Asociaţia pensionarilor MAI
Berariu seniori
Doru band

Ansamblul Sveti Nikola din Deta la Festivalul Papricaşului si a Vinului de la Buziaş


La mijlocul lunii octombrie, staţiunea inimilor Buziaş a devenit punctual de atracţie culinară bănăţeană, unde bucătarii din Banatul istoric s-au întrecut în cadrul renumitului festival timişean al papricaşului şi vinului. Sute de oameni au trecut duminică pe aleile Parcului din Buziaş atraşi de mirosurile apetisante a celor 55 de ceaune cu papricaş şi zacuscă, dar şi de spectacolul folcloric extraordinar din care au făcu parte zeci de artişti ai folclorului bănăţean. Ansamblul nostru, Sveti Nikola din Deta, a cucerit inimile şi aplauzele publicului cu prestaţia sa, fiind printre altele și singurul ansamblu sârbesc prezent pe scena festivalului. Membrii Sveti Nikola au urcat pe scenă alături de mari interpreţi ai Banatului precum Adrian Stanca, Ramona Iliesi, ansamblul Izvoraşul, fiind trecut puţin de miezul zilei, atunci când soarele a zâmbit cel mai frumos, cerul primind cu braţele deschise ritmurile muzici sârbeşti. Artiștii din Deta, prezenți pentru prima dată în localitatea Buziaş, au urcat pe scenă cu o coregrafie din zona Banat a Serbiei purtând numele “Moja Dika” și fiind semnată de Senadin Krstic. Coregrafia Sveti Nikola a reprezentat un moment de glorie al spectacolului avand în vedere că apariţia ansamblului nostru a adunat printre cei mai mulţi spectatori la scena festivalului. Amabilitatea, bucuria şi aprecierea directă a publicului din Buziaş au reprezentat pentru membrii ansamblului multă emoţie, plecând cu certitudinea că şi-au atins scopul, valorificând şi promovând oraşul Deta, precum și minunatul folclor sârbesc. Diana Tătăruşanu.

Ziua Recoltei la Deta


Toamna, cu roadele sale, nu a fost uitată în orașul nostru, astfel că, duminică, 12 octombrie, pe o vreme superbă ca de poveste, Biserica „Casa tatălui” din Deta a organizat o expunere de legume și fructe specifice anotimpului care precede lunilor friguroase de iarnă. Celebrarea toamnei a avut în centrul atenției muzica contemporană și un frumos program artistic oferit de copilașii din grupa mare „A” din cadrul Grădiniței cu program prelungit, coordonați de doamnele Mariana Vertopan și Pamela Semelbauer. Alături de micuții care au cântat și au spus poezii, participanții la eveniment au fost impresionați de vorbitorul Tony Lenthall din Australia, care a întărit convingerea că prin rugăciune și comunicare cu Dumnezeu, totul este posibil. Acesta a povestit cum soția sa, însarcinată, a primit vestea că sarcina s-a oprit din evoluție și copilul este mort. Doctorii au insistat că inima copilului nu mai bate, însă Tony Lenthall și soția sa nu au încetat să se roage lui Dumnezeu pentru o minune, astfel că, în timpul operației, doctorii au fost șocați să vadă ca într-adevăr copilul este viu și inima îi bate, permițând astel doamnei să își ducă sarcina până la capăt și să nască o fetiță perfect sănătoasă. Spre deliciul tuturor celor prezenți, Ziua Recoltei s-a încheiat cu ceai, cafea și prăjituri. Mulțumim Primăriei Deta pentru aprobare, Poliției pentru prezența sa și tuturor celor care au ajutat și au fost implicați în programul nostru. Wallington Paul, Biserica „Casa Tatalui” din Deta



Asociația Seniorilor din Deta continuă seria excursiilor


Hotărâți și dornici de activități noi, pensionarii din Asociația Seniorilor din Deta au mai bifat o excursie de o zi. Conform programului de activități bine stabilit înca de la începutul anului, în perioada 11-23 septembrie 2014, pensionarii din orașul nostru s-au bucurat de cea de-a doua excursie cu membrii asociaţiei. Chiar dacă timpul avut la dispoziție a fost destul de scurt, vârstnicii s-au arătat încântați să viziteze Mânăstirea Sfântul Ilie din oraşul Bocşa, iar mai apoi Mânăstirea Vasiova, construcție medievală aşezată întru-un punct turistic important. La Vasiova, pensionarii au fost impresionați de frumuseţea picturilor şi a locului, iar atunci când au aflat legenda „Izvorului tămăduirii”, mare parte dintre ei abia și-au putut stăpâni lacrimile de emoție. În cadrul aceleiași excursii de o zi a mai fost vizitată mânăstirea Poiana Mărului, amplasată de asemenea într-un cadru natural și pitoresc. Lăcașele de cult au sensibilizat membrii Asociaţiei Seniorilor, astfel ca au fost făcute donaţii atât în alimente cât și în bani. Pe lângă alinarea sufletească găsită în mânăstiri, într-o notă mai laică, pensionarii din Deta s-au relaxt puțin în localitatea Poiana Mărului, unde au admirat lacul de acumulare lung de circa 8 km şi barajul existent, baraj construit din piatră şi argilă. Asociaţia Seniorilor va continua activităţile cuprinse în programul pe acest an, urmând ca în luna noiembrie să fie organizat Balul pensionarilor. Alexandru Voiculescu.

Nou în oraşul Deta

Casa de Ajutor Reciproc ULPIA Instituţie Financiară Nebancară, prescurtat C.A.R. ULPIA I.F.N., având un număr de 7700 de membri și situându-se pe locul 5 pe ţară prin rezultatele obţinute, în data de 15 octombrie 2014, a inaugurat deschiderea Agenţiei Deta, cu sediul în Deta, str. Mihai Eminescu, nr.12, urmând ca agenţia să funcţioneze de luni până vineri în intervalul orar 800-1600 .

La inaugurare au participat conducerea C.A.R. ULPIA I.F.N., preşedintele Uniunii Teritoriale a C.A.R.-urilor Hunedoara – Deva, viceprimarul Primăriei Deta şi alţi invitaţi. Este de salutat implicarea Primăriei din Deta în această acţiune, înţelegând că vine în sprijinul cetăţenilor acestui oraş, cât şi a acelor din împrejurimi, prin serviciile oferite de această instituţie .


Membrii Casei de Ajutor Reciproc pot fi salariaţi şi alte persoane care obţin venituri de natură salarială sau asimilate salariilor, sau realizate din activități generatoare de valoare adăugată prin valorificarea produselor din fermele sau gospodăriile proprii sau al prestării diverselor servicii, fără deosebire de naţionalitate, sex, vârstă, convingeri politice sau religioase, cu vârsta minimă de 18 ani. Calitatea de membru se obţine după achitarea aportului inițial (taxei de înscriere) în valoare de 20 lei şi constituirea fondului social minim.

Pentru a marca deschiderea noii agenţii, C.A.R.ULPIA I.F.N. lansează oferta împrumutului promoţional, denumită „Primul împrumut”, având dobânda redusă la jumătate în comparaţie cu dobânda percepută pentru împrumuturile clasice. Tot cu această ocazie anunţăm potenţialii membri că până la sfârşitul sfârşitul anului 2014 nu se percepe taxă de înscriere. Informaţii suplimentare sunt oferite la Agenţia Deta, la nr. de telefon 0356406888 sau la sediul C.A.R. din Haţeg, la nr de telefon 0254770960. Vă aşteptăm la C.A.R. Ulpia, casa tuturor membrilor săi!

BRD Groupe Societe Generale a semnat cu APIA convenții noi pentru finanțarea fermierilor ce beneficiază de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic


Acordurile încheiate între APIA și BRD Groupe Societe Generale permit fermierilor să încaseze în avans subvențiile aferente schemelor de Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, specia bovine (schema decuplată de producție) și sectorul ovine-caprine (schema cuplată de producție).
Fermierii declarați eligibili de APIA trebuie să prezinte băncii adeverința de înregistrare ca fermieri, urmând ca, printr-o procedură de lucru simplificată, să poată primi 90% din valoarea subvenției de încasat.
Pentru anul 2014, sumele cuvenite beneficiarilor de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt de 300 lei/cap de animal la bovine și de 20 lei/cap de animal pentru sectorul ovine/caprine.
Noile acorduri trilaterale încheiate cu APIA vin la doar două luni după semnarea convenției de lucru pentru beneficiarii schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), campania 2014. în acest interval, banca a finanțat peste 1500 de fermieri beneficiari de subvenții SAPS, volumul total al creditelor depășind 135 milioane de lei.
Ofertă BRD răspunde unei game diversificate de nevoi ale fermierilor din România, atât în ceea ce privește necesarul de finanțare pe termen scurt (credite de prefinanțare a subvențiilor APIA, credite de campanie agricolă, etc.) cât și proiectele de investiții (inclusiv cele cu componență de fonduri europene).


Bursa Locurilor de Muncă la Deta

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş, în calitate de partener în cadrul proiectului POSDRU/111/4.1/S/91816 „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din vestul României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul Arad” a organizat în perioada 13-16 octombrie Bursa Locurilor de Muncă din Deta.

Pe lângă oferta de muncă, evenimentul a vizat identificarea problemelor reale ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. O echipă de specialiști, instruiți de compania austriacă Analytika International a stat de vorbă cu persoanele fără venituri, aflate în căutarea unui loc de muncă și care nu sunt în evidența agențiilor de ocupare (șomaj), iar în urma discuțiilor au fost notate pentru a fi transmise mai departe, experiența profesională a locuitorilor din Deta, problemele pe care le întâmpină în găsirea unui loc de muncă și motivele pentru care nu se pot angaja.

La finalul campaniei de colectare de date și din alte orașe implicate în proiect, și în urma analizei tuturor informațiilor transmise, partenerii din cadrul proiectului vor propune agențiilor de ocupare schimbări în modul de lucru, schimbări ce au ca scop îmbunătățirea serviciilor sociale furnizate și a relației acestora cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.Identificându-se oferta și nevoia de calificare/recalificare a persoanelor aflate în căutarea unei slujbe și ținând cont și de cererea de forță de muncă din teritoriu, se va putea întocmi o radiografie reală a pieței muncii, un instrument util pentru atragerea de noi angajatori interesați să investească în orașele din județul Timiș.

ATENŢIE, ŞOFERI!

Începând cu data de 28 septembrie 2014, şoferii care transportă copii mici sunt obligaţi să îşi monteze scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare. În plus, şoferii trebuie să îi informeze pe pasageri cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranță în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Amenda pentru nerespectarea noii reguli este cuprinsă între 360 de lei și 450 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

VOTEAZĂ LEGAL!

Ministerul Afacerilor Interne încurajează respectarea legislației în ceea ce privește exercitarea votului, prezentându-se totodată, riscurile la care sunt expuse persoanele ce aleg să încalce legea. Poliţia avertizează cetăţenii cu privire la pedepsele şi sancţiunile prevăzute de lege în cazul comiterii infracţiunilor electorale. Potrivit Legii 370/2004, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de la 4.500 la 10.00 înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale permanente.

Persoana care votează de mai multe ori, introduce în urnă mai multe buletine de vot, oferă unui alegător bani, bunuri, sau alte foloase riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani.

Sesizează infracțiunile electorale la 112!

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

  • FARKAS PETRU-FLORIAN şi BALAZS PATRICIA căsătoriţi la data de 4.10.2014
  • ŞUCLEA FLORENTIN şi LIVADARIU ELENA-ALINA căsătoriţi la data de 18.10.2014
  • ION COSMIN-NICOLAE şi KANALAS EDITH-ANDREEA căsătoriţi la data de 18.10.2014

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

  • NEGRU SIMION decedat la data de 05.10.2014 - 81 ani
  • DUMITRAŞCU NASTA decedată la data de 08.10.2014 - 84 ani
  • JUNACICO CORNELIA decedată la data de 10.10.2014 – 76 ani
  • BOCÎRNEA FLORICA decedată la data de 10.10.2014- 81 ani
  • BODSAR IULIANA decedată la data de 18.10.2014- 81 ani
Primăria oraşului Deta transmite familiilor îndoliate, sincere condoleanţe!

Școlile din Deta și-au deschis din nou porțile

Deschiderea noului an școlar a fost și în acest an prilej de bucurie și emoție pentru copiii, părinții și bunicii din Deta și Opatița. Ceremoniile de deschidere organizate la școlile generale din Deta și Opatița, precum și la Liceul din Deta, s-au desfășurat într-o atmosferă caldă și au adus speranță în sufletele copiilor și ale părinților. Pentru prima dată după mulţi ani, la festivităţi nu au participat politcieni, chiar dacă se apropie o campanie electorală, ci doar oficialităţi locale şi şefi de instituţii ale statului din oraş. La invitația unităților de învățământ, primarul Petru Roman a participat la cele 3 ceremonii de deschidere. La ora 9, la școala din Opatița, primarul orașului s-a referit la sprijinul acordat de Primărie pentru unitățile de învățământ din oraș. 
„În calitate de primar am făcut toate eforturile pentru a ajuta școlile din oraș, gândindu-mă permanent că aici se formează generațiile viitoare. Şcoala şi grădiniţa din Opatiţa au fost reabilitate de curând prin efortul Primăriei şi mă bucur că acest efort este apreciat. Vreau să le mulţumesc şi voluntarilor din Olanda cu sprijinul cărora am reuşit să aducem bănci noi la clasele I - IV de la şcoala dumneavoastră”, a spus primarul Petru Roman la Opatiţa.

La ora 10 a urmat deschiderea anului școlar la școala generală din Deta unde primarul s-a adresat în primul rând celor mai mici elevi care au pășit pentru prima oară pe treptele școlii. 
„Cei mai mulți dintre dumneavoastră au mai trecut prin astfel de momente, dar trebuie să recunosc că pentru mine emoțiile sunt aceleași în fiecare an. Mă gândesc acum la cei mai mici elevi ai școlii care pășesc astăzi pentru prima dată peste pragul școlii și de aceea vreau să mă adresez lor spunându-le că îi așteaptă un drum lung și frumos”, a spus primarul adresându-se participanților la ceremonia de deschidere a anului școlar de la școala generală din Deta. 
La Grupul Școlar Sfântul Nicolae, festivitățile au început la ora 11. Aici primarul a insistat în discursul său pe mândria de a fi absolvent al liceului din Deta. 
"Trebuie să învățați nu atât pentru școală sau pentru profesori, cât mai ales pentru viață și pentru voi. Eu vă doresc să fiți la fel de mândri ca mine după ce veți absolvi acest liceu de tradiție", a spus primarul Petru Roman.
Directorul liceului, Ion Jinaru s-a referit la condiţiile asigurate elevilor spunând că pentru prima oară clasele şi grupurile sanitare au fost igienizate din banii destinaţi finanţării pe elev, urmând ca şi în anii următori să facă acelaşi lucru. Directorul a mulţumit Consiliului Local şi Primăriei pentru alocarea celor 1,1 miliarde de lei destinate mutării atelierului şcolar în incinta liceului. Atât directorul Ion Jinaru cât şi primarul Petru Roman le-au mulţumit voluntarilor olandezi care au contribuit la dotarea cu mobilier a claselor V - VIII din liceu. De altfel doi dintre voluntari au fost prezenţi la ceremonie şi au vizitat şcoala pentru a vedea cum este folosit mobilierul donat, al cărui transport în clase a fost asigurat cu fonduri de la Primărie. Primarul Petru Roman a subliniat importanţa acestei donaţii în condiţiile în care legea nu permite autorităţilor locale să achiziţioneze mobilier pentru şcoli. Din păcate în acest an au existat şi lucruri mai puţin plăcute. Elevii claselor I şi a a II-a au început şcoala fără manuale dar această disfuncţionalitate nu se datorează nici conducerii şcolilor şi nici administraţiei locale, ci doar Ministerului Educaţiei şi Guvernului.S.M.