ZILELE ORAŞULUI DETA, EDIŢIA A VI-A 2015

Zilele oraşului Deta, eveniment iniţiat de către primarul Petru Roman, au ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie. Pe parcursul a trei zile programul artistic a fost construit astfel încât toți locuitorii orașului, mai tineri sau mai în vârstă, iubitori de muzică populară sau de folclor, să fie mulțumiți și să se bucure de o suită de artiști consacrați.

Vineri 31 iulie, prima zi a evenimentului a fost dedicată în întregime folclorului. Ca la orice sărbătoare cu fast, Formaţiile de dansuri populare româneşti, sârbeşti, maghiare, bulgare, germane şi ţigăneşti ale Centrului Cultural al oraşului Deta au etalat portul popular tradiţional, într-o parada de excepţie, în frunte aflându-se Fanfara Mihai Eminescu din Coştei, Serbia, localitate cu care Primăria Deta este înfrăţită instituţional. Punctul de plecare a fost Centrul Cultural al oraşului Deta, s-a ajuns în fata Primăriei Deta de unde şase tineri au purtat steagul oraşului, iar primarul cu toţi oaspeţii au însoţit alaiul până la scena din parcul Anton Kratzer. După ridicarea drapelului şi intonarea Imnului Naţional al României, primarul Petru Roman a deschis oficial sărbătoarea. Înainte de a începe programul artistic, prin hotărârea Consiliului Local Deta, au fost acordate trei diplome de excelenţă, primarului comunei Bordany din Ungaria, domnul Tamaşi Gabor, primarului comunei Coka din Serbia, domnul Balasz Ferenc și fostului primar al localităţii Coştei, tot din Serbia, domnul Lavinel Pitic. Totodată a fost înmânată diploma de cetăţean de onoare al oraşului Deta, domnului profesor Circa Iosif Marius şi post mortem domnului Rotaru Gheorghe.


Programul cultural din prima zi a început cu un recital de cântece interpretate de Fanfara Mihai Eminescu din Coştei, Serbia, pentru ca mai apoi, Orchestra de muzică populară condusă de renumitul instrumentist Marian Jarja, împreună cu interpretele de muzică populară Mihaela Petrovici şi Vanesa Jarja, să încânte publicul cu melodii populare autentice din Banat, până târziu în noapte, la sfârşitul programului. Pe tot parcursul serii, Formaţiile de dansuri populare prezente la paradă, au prezentat câte o suită de dansuri populare specifice zonei sau etniei. Pașii de dans de început au apartinut Formaţiei de dansuri populare româneşti care inițial a prezentat un dans popular numai de fete, continuând mai apoi cu un dans mixt din zona de pustă a Banatului. Încheierea suitelor de dansuri populare a fost realizată tot de către Formaţia de dansuri populare româneşti compusă din iubitori ai jocului popular, majoritatea membrilor fiind trecuţi de prima tinereţe, cu două suite de dansuri populare din zona de câmpie a Banatului.

Sâmbătă, 1 august, în cea de-a doua zi, publicul s-a bucurat de un program artistic susţinut de către Formaţii din localităţile Glogoni şi Sanad din Serbia și desăvârșit prin prezența Biancăi Mihăescu născută şi crescută în Deta. Împreună cu partenerul de scenă, Răzvan Grozăvescu, tânăra a oferit publicului prezent, timp de o ora, un recital de muzica uşoară. Un alt talent născut şi crescut în oraşul Deta, este Raluca Albu, care, la rândul său, a încântat publicul timp de o oră, cu melodii de muzică uşoară. Pentru a diversifica programul artistic, a fost invitată şi trupa TO –DAI. Totuși, momentul culminant al serii a fost recitalul oferit de către Daniela Gyorfi, iar în încheiere, tot din oraşul Deta, Loco Dj i-a întreţinut pe cei prezenţi până la încheierea programului.

Duminică, 2 august, cea de-a treia zi, a debutat dis de dimineață cu „Crosul oraşului Deta” care a devenit deja o tradiţie. Programul artistic pentru copii a inclus momente superbe cu micuții de la Grădiniţa cu program normal şi prelungit din Deta, iar apoi o trupă bine închegată de copii din Deta au prezentat dansuri moderne, dansuri populare romaneşti şi sârbeşti, fiind recompensaţi de către Primăria şi Consiliul Local Deta cu câte o pungă plină cu dulciuri. Nu în ultimul rând, cei mai mici locuitori ai orașului nostru au putut urmări spectacolul de teatru „Prâslea cel voinic şi merele de aur”. Sara Sehabi, născută la Deta, încă elevă, a prezentat în faţa celor prezenţi patru melodii de muzica uşoară, inedită pentru acest eveniment, deja la a treia apariţie în fata publicului, fiind prezenţa Corului mixt al Centrului Cultural al oraşului Deta. Sub bagheta domnului profesor Dan Oroşan, au fost interpretate trei cântece corale care au stârnind admiraţia si aplauzele publicului.


Au urmat momente prețioase cu Orchestra de muzică populară a Centrului Cultural care a adus în faţa publicului tineri interpreţi şi instrumentişti, talente ale oraşului, după care, Formaţia Phoebus din Deta a adus în faţa publicului melodiile anilor şaptezeci, optzeci și nu numai. Născut la Deta, Marian Tirvi, împreună cu formaţia şi colegii săi, au făcut o trecere în revistă a mai multor genuri muzicale. Prezenta lui Radu Moş cu momente vesele a delectat pe toata lumea, indiferent de vârstă, iar Ion Zgârdea, participant la concursul „Românii au talent”, prin modul propriu de interpretare şi prezenţa scenică aparte, a atras ropote de aplauze din partea tuturor, făcând legătura spre ultimul punct al serii, concertul oferit de SMILEY. Programul s-a încheiat cu un superb foc de artificii. Întregul eveniment a fost prezentat de către domnişoara Diana Tătăruşanu. Ovidiu Ivancea, director al Casei de Cultură Deta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.