Oportunitate de finanțare


Primăria orașului Deta intenționează să depună cereri de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor de locuințe, cu scopul reducerii pierderilor de căldură din apartamente și totodată scăderea facturii la căldură a proprietarilor acestor imobile.

Cu sprijinul primarului Petru Roman, echipa responsabilă de accesarea fondurilor nerambursabile va depune cereri de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv măsura 3.1. - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor

Conducerea Primăriei Deta a organizat deja mai multe întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari cărora le-a prezentat oportunitatea de finanțare, condițiile de finanțare și modul de derulare al Programului POR 2014-2020. La întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de proprietari a fost subliniat rolul asociațiilor de proprietari și cel al administrației locale, precum și pașii care trebuie urmați pentru pregătirea documentațiilor necesare în vederea depunerii de cereri de finanțare, îndată ce va fi posibil acest lucru. Este foarte important ca toți proprietarii de apartamente să fie informați despre acest program și despre obligațiile care le revin în calitate de proprietari și de beneficiari. (continuare în pagina 3)

Primăria a solicitat reprezentanților asociațiilor de locatari ca în perioada următoare să organizeze întâlniri la nivelul asociațiilor, pe blocuri sau grupuri de blocuri, întâlniri la care Primăria Deta va participa pentru prezentarea programului. Primăria Deta dorește ca toate blocurile din oraș să fie anvelopate, deoarece există acesta posibilitate în următorii 7 ani, pe rând, în funcție de implicarea asociațiilor de proprietari. Fiecare cerere de finanțare depusă va fi pentru un grup de 5-6 blocuri, una chiar pentru 8 blocuri, deoarece blocurile lipite constituie un ansamblu și trebuiesc anvelopate împreună. Principiul după care vor fi incluse blocurile în cererile de finanțare va cel al mobilizării locatarilor în a dovedi existența contribuției proprii a asociației la realizarea lucrărilor.
Costurile cu lucrările de anvelopare sunt repartizate astfel:
  • Fonduri nerambursabile – 60% din valoarea cheltuielilor eligibile
  • Contribuția asociației de proprietari - 25% din valoarea totală a cheltuielilor, plus cheltuielile neeligibile.
  • Primăria Deta – 15% din valoarea cheltuielilor eligibile. Primăria va asigura documentațiile necesare și va depune cererea de finantare.
Primăra speră că membrii asociațiilor de proprietari din orașul Deta vor raspunde favorabil inițiativei administrației locale și stă la dispoziția cetățenilor pentru întrebări și detalii suplimentare. Ioan Iovan.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020, prin care se pot accesa fondurile europene structurale și de investiții, în concret, cele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Programul a fost aprobat prin decizia Comisiei Europene nr. C (2015) 4272/23.06.2015. Obiectivul general al POR 2014–2020 îl constituie creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condițiilor infrastructurale și a serviciilor, care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunilor, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul lor de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect față de cititorii noștri care exprimă opinii într-un limbaj civilizat ne rezervăm dreptul să moderăm comentariile și să le eliminăm pe cele care conțin injurii sau cuvinte obscene. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că opinia dvs va fi publicată în cel mai scurt timp.