Utilizarea energiei din surse regenerabile, în discuție la Deta


Miercuri, 17 decembrie, la Deta, a avut loc atelierul de lucru “Dezvoltare durabilă prin utilizarea energiei din surse regenerabile”, eveniment organizat în cadrul proiectului GLOSS - Green Lights for Safety and Sustainable of Roads și finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia. La eveniment a fost prezentă echipa de implementare din cadrul Primăriei Deta, în frunte cu primarul Petru Roman, alături de managerul de proiect din partea sârbă, Vania Voskrenski și Vladimir Bajic, manager de proiect în cadrul Primăriei Vrsac, împreună cu Stevan Tokin din partea Public Enterprise VAROS Vrsac din Republica Sebia, partener lider al proiectului GLOSS. La atelierul de lucru organizat la Centrul Cultural din Deta au mai fost prezenți reprezentanți ai Asociației Turistice din Vrsac, ai Societății de distribuție a energiei electrice din Vrsac, dar și locuitori din Deta și cetățeni interesați de tema utilizării energiei regenerabile. Punctul central al discuțiilor a vizat elaborarea unui Plan de Actiune pentru Energie Durabilă (PAED), document strategic petru asigurarea procesului de îmbunătățire a eficientei energetice teritoriale. Reprezentanții autorităților publice si publicul prezent în sală au avut ocazia să afle despre ce înseamnă un astfel de plan, care sunt etapele și obiectivele lui și, nu în ultimul rând, care ar trebui să fie acțiunile și măsurile necesar a fi întreprinse pe viitor. Prezentarea modului în care se realizează un Plan de Actiune pentru Energie Durabilă (PAED) a fost susținută de reprezentantii Asociației pentru Managementul Energiei Timiș. „Noi, la Deta, am înțeles importanța utilizării energiei regenerabile, care sunt economiile de energie, costurile și impactul asupra mediului. Există un angajament al administrației publice locale în această direcție, iar proiectul GLOSS este doar un prim pas” a declarat Petru Roman, primarul orașului Deta. Proiectul GLOSS își propune modernizarea sistemelor de iluminat public din orașele Vrsac și Deta prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă. 

Omagiu marelui Mihai Eminescu

Nu departe de Universitatea din Iași, pe dealul Copoului, pe o bancă singuratică, am ascultat cu sufletul la gură povestea teiului bătrân. El m-a atenționat că steaua divinității liricii românești, Luceafărul, este considerat de critici una dintre cele mai frumoase creații din poezia europeană a secolului nouăsprezecelea. Totodată mi-a șoptit că pe aceeași bancă a stat și poetul născut în colțul minunat al Moldovei, la Ipotesti. M-a atenționat! Să-ți aduci aminte ce a spus istoricul contemporan Nicolae Dabija: "Eminescu este întâiul care a vorbit cu Dumnezeu în românește și Dumnezeu l-a înțeles. Limba miraculoasă în care a scris e românească. Eminescu dovedind astfel întregii lumi că pot fi scrise capodopere și în această limbă miraculoasă". În încheiere, bătrânul tei mi-a spus: "Geniul lui Eminescu a împărțit literatură română în două, până la Eminescu și după Eminescu. El este ca regele Midos, pe ce pune mâna, se transformă în aur. Așa a făcut și cu dulcea noastră limbă românească pe care a eminescializat-o alături de teii, codrii, munții, lacurile și stelele noastre". În fiecare an, pe 15 ianuarie, să mulțumim divinității că ne-a binecuvântat cu Eminescu. Endre Libus. 

Editorial Petru Roman

Energie verde
Într-o ţara în care scandalul politic şi certurile inutile sunt la ordinea zilei, noi, cei din administrația publică din Deta facem toate eforturile să arătăm că se poate şi altfel. Proiectul GLOSS despre care puteți citi în acest număr al Monitorului Primăriei, este un exemplu în acest sens. Împreună cu partenerii şi prietenii noştri din Serbia vrem să arătăm că o comunitate îşi poate croi un drum pe calea dezvoltării, chiar dacă acest drum este de multe ori greu. Proiectul amintit îşi propune să dezvolte un segment care în multe locuri din ţara noastră ar părea un moft şi mă refer la energia verde. Este important să reuşim să fim tot timpul cu un pas înainte şi iată că reuşim să facem acest lucru. Energia verde va fi la ordinea zilei în scurt timp peste tot în ţară, dar în acel moment noi vom fi deja mult mai departe, pentru că am început din timp. Pentru mine este un angajament pe care mi l-am fixat, acela de a face tot ce e posibil pentru ca oraşul Deta să fie apreciat şi remarcat în Timiş şi în România şi, de ce nu, în Europa. Vreau ca mândria noastră de a fi locuitori ai oraşului Deta să fie bazată pe fapte şi pe rezultate concrete.  

De la inimă la inimă, spectacol caritabil de Crăciun

În pragul sărbătorilor de iarnă, familiile nevoiașe din orașul nostru nu au fost uitate nici de autorități, nici de oamenii cu suflet mare, astfel că, pentru a alina greutățile celor cărora viața le-a dat mai puțin, Agenția Anka Staar, în colaborare cu Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural din Deta, a organizat spectacolul caritabil „De la inimă la inimă”. Demersul de ajutorare al celor cu posibilități financiare reduse nu a rămas fără ecou în rândul persoanelor fizice și juridice din Deta, astfel că, eforturile organizatorilor au fost răsplătite cu donații care au ajuns la mai multe familii nevoiașe. Chiar și artiștii s-au prezentat fără a solicita vreun onorariu și au făcut un spectacol de excepție pe măsura renumelui lor. Au bucurat publicul, cu melodii din folclorul bănățean: Alex Surdea, Nicoleta Delinescu, Dana Radneantu, Narcisa Spiridon, Paula Menga, Ramona Roescu, Rodica Olaru, Nelu Blidariu, Raluca Modi, Deian Milovan Keba, Alexandra Iacob și Ralisa. Sonorizarea și amplificarea au fost asigurate de către LocoDj din Deta, care în ultima perioada, a sprijinit majoritatea acțiunilor culturale din orașul nostru. Partenerii media ai spectacolului caritabil au fost Vocea Timisului, Pro TV și Kanal D. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, care și-au adus contribuția în orice fel la realizarea acestui eveniment, datorită vouă am putut aduce un gram de bucurie și am făcut sărbătorile mai frumoase oamenilor care au avut nevoie de ajutor și mângâiere. Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural al orașului Deta.


SĂRBĂTOAREA POMULUI DE CRĂCIUN

Așa cum au fost obișnuiți în ultimii ani, locuitorii orașului nostru au avut ocazia să petreacă împreună ajunul Nașterii Domnului, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Deta, alături de Centrul Cultural al orașului Deta. Sărbătoarea Pomului de Crăciun a adus bucurie în special în rândul micuților care s-au arătat încântați de întâlnirea cu Moș Crăciun și de darurile primite. Cu voci cristaline și versuri încărcate de semnificație, alaiurile de colindători l-au adus pe Domnul mai aproape de sufletele celor prezenți, recitalurile fiind susținute de Biserica Ortodoxă Română din Opatița, de Biserica Ortodoxă Sârbă din Deta, Biserica Romano-Catolică din Deta, Biserica Casa Tatălui din Deta, Biserica Penticostală din Deta, Uniunea Bulgară și Grupul Margaretta, ambele din orașul nostru. Sărbătoarea Pomului de Crăciun s-a încheiat cu un minunat foc de artificii care a impresionat toți participanții, de la cei mai mici până la cei mai mari. Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural al orașului Deta.


SPECTACOL EXTRAORDINAR CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

Luna decembrie a adus iubitorilor muzicii de calitate din Deta un cadou muzical de excepție, un spectacol de anvergură suștinut de Orchestra Consiliului Național al Minorităților Naționale Române din Serbia. Evenimentul, organizat de Primărie în noua sală de spectacole a Centrului Cultural, a luat naștere la inițiativa primarului Petru Roman și s-a bucurat de aprecierea tuturor consumatorilor de cultură din orașul nostru. Programul a inclus colinde, muzică populară, muzică clasică și cântece patriotice. Profesionalismul orchestrei compuse din douăzeci și șase de membri și condusă de dirijorul Roman Bugar, a putut fi observată încă din culise. Ajungând cu cinci ore înainte de spectacol, artiștii au făcut o repetiție generală acordându-și fiecare instrument, probele de sunet cu amplificare fiind foarte importante, astfel încât să nu existe niciun fel de probleme în timpul prestației, punând un accent deosebit și pe ajustarea ținutei. În fața unei săli arhipline, spectacolul a început cu o suită orchestrală, în compoziția orchestrei fiind viori, saxofoane, clarinete, acordeoane, chitare, viola, țambal, contrabas, trompetă, urmată de soliști vocali și soliști instrumentiști. Soliștii vocali care au atras aplauzele publicului au fost Marina Jurca, Adina Ocolisan, Todor-Doru Ursu, Mariana Ocolisan Petrovici, Firuta Cinasi și nu în ultimul rând, la propunerea organizatorilor, Ramona Mercescu. Printre soliștii instrumentiști putem aminti pe Nelu Iencea - saxofon, laureat al premiului I la Festivalului Maria Tănase 2013 şi al premiului I la Festivalul „Strugurele de aur”, Jidvei 2014, alături de Lavinius Nicolaievici - clarinet, Dorel Cina - acordeon, Roman și Marin Bugar - vioară. Programul a fost prezentat, așa cum ne-am obișnuit la evenimente culturale, de către Diana Tătărușanu. Într-o atmosferă de sărbătoare, cu luminile stinse în sală, publicul prezent s-a putut delecta timp de două ore, ascultând melodii cunoscute într-o interpretare și orchestrație la cel mai înalt grad de profesionalism. Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural al orașului Deta.

Colinde la Casa de bătrâni

Ansamblul de dansuri populare maghiare „Margaretta” a continuat și în 2014 tradiția începută cu câțiva ani în urmă și, cu ajutorul vocilor de înger ale micuților artiști, au colindat bunicii de la Casa de bătrâni Emaus din Deta, aducând pe chipurile lor zâmbete izvorâte din suflet. Am dorit să încurajăm legătura naturală între copii și seniori, între nepoţi şi bunici, și am reușit din nou o întâlnire înduioșătoare. Bătrânii au retrăit frumusețea copilăriei, iar copiii s-au simțit împliniți că au adus o rază de bucurie în sufletele bunicilor minunaţi, dar atât de încercaţi de soartă. Clara Stanciu

COLINDĂTORII DIN COŞTEI AU VESTIT BUCURIA CRĂCIUNULUI LA DETA

Duminică, 21 decembrie 2014, colindătorii din Coştei, împreună cu instructorul prof. Marcel Novac şi preşedintele S.C.A. „Mihai Eminescu” Viorel Bălăgean, au trecut pragul orașului Deta, pentru a vesti bucuria Crăciunului enoriaşilor din Biserica Ortodoxă Română. Programul de colinde al coşteienilor i-a impresionat pe cei prezenţi, dovadă stând aplauzele prin care au fost încurajaţi după fiecare colindă interpretată cu mult suflet. După ce au cântat colindele „Hai ficiori cu tobele”, „Seara de Crăciun” şi „Deschide gazdă uşa”, a venit rândul tradiţionalului „La mulţi ani”. În cadrul evenimentului, preotul din Deta a ţinut să evidenţieze relaţiile de prietenie şi bună colaborare dintre cei doi primari, Petru Roman şi Viorel Bălăgean, dar mai ales schimbul de vizite dintre cele două localităţi, Deta şi Coştei, exprimându-şi dorinţa ca aceasta să continue şi pe viitor. Drept răsplată pentru impresionantul program, copiii din Coştei au primit câte un mic dar, iar apoi au fost oaspeţii primarului Petru Roman, servind masa împreună. Iar fiindcă Deta este un bun loc de vizitat, tinerii colindători, conduşi de Viorel Bălăgean, au vizitat orașul şi parcul îmbrăcat în straie de iarnă. Colindătorii din Coștei s-au reîntors acasă plini de impresii pozitive, motiv pentru care dorim să mulţumim pentru ospitalitate primarului Petru Roman și tuturor gazdelor noastre din Deta. Mariana Stratulat.

Multumiri pentru….

Cutiile cadou SHOEBOX 2014 care au fost pregatite prin grija voluntarilor HANS NIESINK, BENNIE HENDRIKSEN, ANDRE NIBBELINK și MARJON NIESINK-GERRITSEN, conduși de catre FRANK NIESINK. Echipa menționată mai sus a primit ajutor prețios din partea domnului TON EIKELENBOOM în ceea ce privește transportul cutiilor cadou, iar pe plan local, voluntarii olandezi au fost sprijiniți de prof. Ioana Lazau. Cutiile cadou au fost pregătite prin grija cadrelor didactice și a mai multor voluntari din localitățile GAANDEREN și LOCHEM Olanda. De cele 250 pachete cadou au beneficiat copiii de la Grădinița PP Deta, Grădinița PN Deta, Grădinița PN Opatița, Creșa orașului Deta şi Centrul educațional Sfântul Iosif de la Partoș.

Balul Bobocilor 2014


Tradiţia Balului bobocilor a continuat în liceul din Deta și în 2014, participanţii întrecându-se pe variate ritmuri, dintre ele amintim deja consacratul fox, dar şi elegantul vals vienez, bobocii fiind pregătiţi de către doi foşti dansatori sportivi Nedelea Alexandru şi Cîrlea Cosmin. Cele şase perechi participante au trecut prin mai multe probe artistice, dar şi prin unele care le-au pus la încercare imaginaţia şi spiritul artistic. A fost o seară la care s-a muncit din greu timp de trei luni pentru a putea oferi un spectacol inedit publicului. Ca la orice competiţie am avut nevoie şi de câştigători, titlul de Mister fiind acordat elevului Nedelea Adrian, iar cel de Miss elevei Andrei Paula. Ţinem să menţionăm că toţi bobocii s-au descurcat foarte bine, juriul având o misiune foarte grea. Spectacolul a fost realizat cu ajutorul elevilor Iancik Isabela, Ulmeanu Cosmina, Nicolici Raul şi al prezentatorilor Ciocani Cristiana şi Papp Bogdan. La finalul serii, artista Feli Donose a încântat publicul cu o voce deosebita şi un show în totalitate live, realizat cu sprijinul domnului primar Petru Roman. 

Spectacol de Crăciun la Forumul Democrat German din Deta

Festivitatea dedicată Sfintei sărbători a Nașterii Domnului, devenită tradiţie pentru F.D.G. din Deta, s-a desfăşurat în cea de-a doua zi de Crăciun, de această dată într-o locaţie complet renovată. Astfel, sala de spectacol a Centrului Cultural Deta a primit laolaltă membrii F.D.G. din Deta, pe domnul primarul Petru Roman și invitaţi din Ba­natul Montan - Reşiţa, domnul Erwin Josef Ţigla - preşedintele F.D.G din Caraş-Severin, doamna Astrid Weisz - Radio Timisoara, Ansamblul de dansuri germane și Grupul vocal-instrumental “Edelweiss” din Deta, alături de părinţii, bunicii și rudele micuților artiști. Programul a debutat cu un moment artistic, prezentat de Formaţia instrumen­tală ”Banater Bergland Trio” a F.D.G. din Banatul Montan - Reşiţa, după care au intrat în scenă Ansamblul de dansuri germane și Grupul vocal-instrumental ”Edelweiss” din Deta. Evenimentul a reuşit să reînvie atmosfera culturală germană, dându-i o nouă speranţă în păstrarea și promovarea tradiţiilor și culturii germane în oraşul nostru. Pe lângă spectacolul oferit, conducerea F.D.G. a dăruit cadouri copiilor și tuturor membrilor, iar invitaţii s-au putut bucura de numeroase bunatăţi culinare, alături de un pahar cu vin fiert. Spectacolul realizat a fost unul de excepţie, iar momentele petrecute împreună după spectacol au fost deosebite. Urăm pe aceasta cale, tuturor locuitorilor oraşului nostru un an nou cu sănătate şi împliniri! La mulţi ani! Wir wunsche allen ein erfolgreiches Neues Jahr mit viel Gesundheit und Freude! Kirsch Matei, F.D.G. din Deta.

ZIUA SFÂNTULUI NICOLAE LA ETNICII SÂRBI


Asumându-şi sarcina de reprezentant al artei şi culturii etniei sârbe dar şi a oraşului Deta, Ansamblul Sveti Nikola, duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile etniei sârbe, astfel că, şi în 2014 a deschis larg porţile tradiţionalului spectacol anual prilejuit cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae.

Evenimentul mult așteptat a avut loc în data de 19 decembrie când membrii ansamblului au tăiat colacul la biserica ortodoxă sârbă din localitate alături de preotul paroh, conform tradiţiei sârbe, pentru sănătate şi prosperitate. Duminică, 21 decembrie s-a desfășurat spectacolul aniversar al ansamblului Sveti Nikola la Casa de Cultură a oraşului, unde în faţa publicului numeros şi cald, printre care şi primarul oraşului Deta, domnulPetru Roman, preşedintele Uniunii Sârbilor în România, domnul Ognean Cârstici, preotul paroh a bisericii sârbe din Deta, Liubodrag Bogicevici, directorul Casei de Cultură Deta, alături de invitaţii săi şi-au prezentat roadele muncii din anul care a trecut. Cele trei grupe, de la cei mai micuţi, până la cei mari, au prezentat coregrafii din zona Gruja, Banat, Srem, Backa şi zona centrală a Serbiei. Printre prietenii care s-au alăturat spectacolului din 2014 se numără ansamblul “Jisel” din localitatea Omoljiţa, Serbia, Ansamblul “Kruna” din Sânmartinul Sârbesc alaturi de orchestra OK Band şi orchestra de tamburaşi ale acestui ansamblu. După reuşita spectacolului, seara a continuat cu o petrecere caracteristică stilului sârbesc, cu multă, distracţie, dans şi muzică de calitate.

Acest eveniment are o însemnătate spirituală deosebită pentru membrii ansamblului Sveti Nikola şi este o mare bucurie pentru aceştia faptul că au ajuns şi la sufletul cetăţenilor oraşului nostru, împreună reuşind a-l transforma într-o frumoasă şi însemnată tradiţie. Diana Tătăruşanu.

Primăria oraşului Deta urează casă de piatră proaspeţilor căsătoriţi:

- FRANK ALEXANDRU şi OPREA IONELA-FLORENTINA - 20.12.2014
- GIURGEV SORIN-CRISTIAN şi TOMIŢĂ SIMONA-CAMELIA- 12.01.2015

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

- JURCA IOAN decedat la data de 16.12.2014 - 59 ani.
- LUNCZ EDITA-MARGARETA decedată la data de 24.12.2014 - 66 ani.
- HAYDU ALEXANDRINA decedată la data de 26.12.2014 - 74 ani.
- BODNAR ELISABETA decedată la data de 02.01.2015 - 74 ani.

Primăria Deta transmite sincere condoleanțefamiliilor îndoliate.