RUGA DE LA OPATIŢA


Ruga este sărbătoarea întregii comunităţi, aceasta corespunzând fiecărei localităţi în parte, datei sfinţirii bisericii. Niciunde în ţară Ruga nu este sărbătorită cu fastul şi amploarea din zona noastră. Fiind bănăţeni din pusta Banatului, locuitorii din Opatiţa, în cea de-a doua zi de Paşte, au sărbătorit și în acest an Hramul Bisericii Ortodoxe din localitate. Primăria şi Consiliul Local al oraşului Deta, în colaborare cu Centrul Cultural al oraşului Deta, pentru a celebra aşa cum se cuvine acesta sărbătoare, au organizat Ruga Bănăţeană. Într-un cadru de excepţie, pe platoul special amenajat pentru astfel de evenimente, în curtea Casei Naţionale din Opatiţa, interpreţii de muzică populară Dan şi Giorgiana Necşa, împreună cu orchestra condusă de fraţii Sicoe, au încântat publicul prezent cu melodii populare pentru toate gusturile. Atmosfera a fost una de sărbătoare, toţi cei prezenţi bucurându-se de o zi minunată. Ovidiu Ivancea, director al Centrului cultural Deta.

Vizite educative la Muzeul din Deta


În cadrul „Săptămânii Altfel”, în zilele dinaintea Paștelui, elevii din Deta alături de profesorii lor, au vizitat Muzeul orașului, atent pregătit să îi întâmpine cum se cuvine. De la copiii preşcolari din clasele primare până la elevii mai mărișori din clasele gimnaziale, cu toţii s-au delectat privind și încercând să pătrundă trecutul istoric al oraşului nostru. Pe lângă copiii din Deta, Muzeul a mai primit vizita a patru clase primare din comuna Denta, tinerii declarându-se încântați de exponatele prezentate. Ovidiu Ivancea, director al Centrului cultural Deta.


Anunț gală umanitară:

LUPTĂ PENTRU VIAŢĂ, ediţia a II-a

În data de 23 mai 2015, începând cu orele 16, la Sala de sport a oraşului Deta, Secţia de kickboxing din cadrul Asociaţiei Sportive Orăşeneşti Deta, organizează cea de-a doua ediţie a galei de kickbox „Lupta pentru viaţă”, o gală umanitară care are ca scop strângerea unei sume de bani, pentru a-l ajuta pe tânărul Vasile Marius Ciprian, în vârstă de 29 de ani, să învingă în lupta cu o boală nemiloasă: scleroza în plăgi degenerativă şi progresivă. Donațiile, oricât ar fi de mici, sunt foarte importante deoarece doar astfel, Vasile Marius Ciprian poate să își continue tratamentul medical şi să se recupereze. La eveniment vor participa sportivi din Arad, Timişoara, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu, Reşiţa şi Deta. Îndemnul meu este să veniţi în număr cât mai mare la aceasta gală, deoarece pe lângă un spectacol sportiv de calitate, vom avea şi şansa de a-l ajuta pe Ciprian în lupta pe care o duce cu viaţa. Sponsorii principali ai evenimentului sunt Club BKL Residance şi Eusebiu Poenariu, le mulțumim pe această cale. Dan Pantiş, antrenor Secţia kickbox A.S.O Deta.

Editorial Petru Roman

Cultură și omenie
Așa cum puteți constata și din acest număr al Monitorului Primăriei, orașul Deta are o tot mai bogată viață culturală. Ruga de la Opatița, gale sportive, competiții automobilistice, Lada cu Zestre, sunt doar câteva exemple în acest sens. Ceea ce este și mai îmbucurător e faptul că toate aceste evenimente se bucură de participarea și aprecierea dumneavoastră, a locuitorilor orașului nostru. Este un semn bun pentru noi toți, căci astfel ne dăm seama că în mare măsură am reușit să trecem peste dificultăți și găsim răgazul de a ne delecta cu artă și sport. Ce mă bucură însă cel mai mai mult este faptul că organizatorii unor astfel de evenimente se gândesc să îi sprijine pe cei care au nevoie disperată de ajutor. Zilele acestea se pregătește organizarea competiției de kickboxing și se vor aduna bani pentru o cauză umanitară. Nu pot decât să îi felicit și să îi încurajez și pe alți organizatori să facă același lucru. Este o dovadă de civilizație și de omenie, caracteristici care definesc locuitorii orașului nostru.

Atelier de creație de Paște la Centrul Cultural din Deta


Din respect și dragoste pentru tradiția pascală, Centrul cultural al oraşului Deta, a organizat în perioada 31 martie - 8 aprilie, un atelier de creaţie a icoanelor pe sticlă şi realizare de decoraţiuni pascale. Acţiunea s-a adresat în primul rând copiilor, iar aceştia nu au înșelat așteptările organizatorilor, venind în număr foarte de mare. Îndrumaţi de niște mentori deosebiți din cadrul instituţiei și având materiale de cea mai buna calitate, timp de patru ore, cu mânuţele dibace şi elanul caracteristic vârstei, copiii au reuşit să realizeze adevărate opere de artă.



Ouăle fierte şi vopsite în apă cu culoare, au fost ornate în diverse moduri, obţinându-se cele mai variate imagini şi motive. Nici ouăle din polistiren nu au fost mai prejos căci odată colorate, fixarea ornamentelor s-a făcut cu mare ușurință, iar creaţiile artistice rezultate i-au uimit deopotrivă pe copii și pe profesori. Timpul petrecut împreună, implicarea în realizarea obiectivelor propuse, au trezit în sufletul celor prezenţi dragostea şi interesul faţă de tradiţiile neamului nostru, motiv pentru care mulţumesc tuturor celor care au participat şi celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei acţiuni cultural artistice şi educative. Ovidiu Ivancea, director al Centrului Cultural Deta.


Încondeierea sau împistritul ouălelor reprezintă un obicei străvechi in tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor si obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînoirea naturii, creştinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.



Talent și implicare din partea membrilor Ansamblului Sveti Nikola


La atelierul de creație au participat și membrii ansamblului Ansamblului Sveti Nikola din Deta, căci pe lângă Primăria Oraşului Deta, evenimentul fiind susţinut și de Uniunea Sârbilor din România .

Sărbătorile Pascale au constituit un prilej extraordinar pentru membrii ansamblului Ansamblului Sveti Nikola de a petrece cât mai mult timp împreună, astfel că, în fiecare zi, între orele 16:00 şi 18:00, copiii şi tinerii sârbi au dat dovadă de răbdare, pasiune şi iscusinţă în crearea icoanelor şi decorarea ouălelor de Paşte. Mai mult, în cadrul atelierului, aceştia au învăţat cântece specifice sărbătorilor pascale și au învățat tradiţii din zona noastră, păstrate cu sfințenie de bunici și străbunici.


Expoziţia cu vânzare a picturilor, a ouălelor decorate cu seminţe şi a obiectelor decorative realizate în cadrul atelierului de creaţie a avut loc în Joia Mare, în faţa Primăriei Oraşului Deta, într-o atmosferă tradiţională, pe fundalul sunetului de toacă. Evenimentuls-a bucurat de un real succes, cele peste 50 de exponate găsindu-și cumpărător în mai puţin de 2 ore. Pentru membrii ansamblului Sveti Nikola această experienţă poartă o semnificaţie spirituală deosebită, în primul rând datorită noilor abilităţi învăţate şi dobândite, dar şi datorită aprecierilor sincere primite de la cetăţenii oraşului nostru. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect minunat şi mulțumesc în special copiilor minunaţi care zi de zi, mai pun câte o cărămidă la construcția unui ansamblu solid, păstrător al tradiţiilor şi al lucrurilor curate. Diana Tătăruşanu.

Deta Super Rally și Kart 2005

Spectacol total pe străzile din Deta, la sfârșitul lunii aprilie, odată cu desfășurarea etapei a II-a a Campionatului Județean de Automobilism și Karting Timiș. Probe speciale, una mai interesantă ca alta, karting ridicat la rang de artă, drifturi, parada motocicliștilor, o competiție de orientare care prinde din ce în ce mai mult, dar și abandonuri din partea unor favoriți. Toate acestea au fost ingredientele perfecte pentru un raliu care s-a bucurat de o vreme bună și de mulți spectatori.

Rezultatele competiției

Karting seniori
1. Mario Iordache
2. Isabela Isac
3. Leonardo Petrolu

Karting juniori
1. Mario Iorache
2. Victor Nagy
3. Darius Nitu

Karting Puffo
1. Antonio Taraban
2. Eduard Konig
3. Darius Kopis
Automobilism

Clasa 1
1. Giurisici – Rotaru
2. Istoc – Ciobra
3. A. Suta – Raicov

Clasa 2
1. D. Suta – Dorobantu
2. Preunca – Ilas
3. D. Muntean – A. Muntean

Clasa 3
1. Lapadusa – Mihoc
2. Rabusanu – Bujdoso
3. Marcu – Mayer

Echipe
1. Sport Masters Year 2012
2. Constructim – Schoko Baroque
3. ACS Dumbravita

Orientare
1. Setyar – Wachtel
2. Nemeth – Nicoara
3. Rabusanu – Budjoso


Atenție la grătarele de 1 mai!

De 1 şi 2 mai a devenit o tradiţie ca românii să petreacă la „iarbă verde” în mijlocul naturii, la un grătar, una din cele mai frecvente distracţii ale cetăţenilor în această perioadă. Însă atunci când cetăţenii nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor, distracţia se poate transforma în incendii în care, de cele mai multe ori, sunt afectate hectare întregi de teren.
Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în mijlocul naturii să ia următoarele măsuri preventive:
  • Respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic;
  • Pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor;
  • Executarea focului cât mai departe de vegetaţia uscată şi în nici un caz pe timp de vânt puternic;
  • Nu lăsaţi copii să se joace cu focul;
  • Nu lăsaţi focul nesupravegheat, orice rafală de vânt poate modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau materiale combustibile adunate în jurul acestuia sau transportând scânteile la distanţe mari, provocând incendii;
  • Menţineţi curăţenie la locul unde faceţi grătarul: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticle. Ele pot contribui la propagarea incendiilor;
  • Stingeţi cu apă sau pământ focul, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din locul unde aţi petrecut;
În cazul producerii unui incendiu, se acţionează de urgenţă pentru:
- evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante;
- anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;
- stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

La Deta, Primăria continuă lucrările pentru modernizarea sistemelor de iluminat public

Primăria orașului Deta se va afla în scurt timp printre puținele orașe din vestul tării și chiar din România care vor folosi energie solară la iluminatul public. Cu finanțare europeană, obținută în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, Primăria Deta se pregătește să înlocuiască 50 de de stâlpi obișnuiți de iluminat stradal cu 50 de stâlpi pe care vor fi montate lămpi cu LEDuri.

Contractul de lucrări a fost atribuit firmei SC MAGNETIC EYE SRL., singura ofertantă prezentă la licitație. Valoarea contractului este de 205.278,53 euro, iar conform calendarului de activități, durata de execuție a lucrării este de 3 luni, astfel că Deta este foarte aproape de a deveni un oraș verde care folosește surse de energie regenerabilă.

Am valorificat oportunitatea de a obține bani europeni destinați instalării unor panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică solară, lucru de care suntem mândri și care cred că spune multe despre capacitatea noastră ca administrație locală. Suntem parteneri în proiect cu Public Enterprise VAROS Vrsac din Republica Sebia, ceea ce înseamnă că, pe lângă cei 342.100 euro atrași pentru Deta, consolidăm o relație sănătoasă de colaborare cu frații noștri de peste graniță ” a spus Petru Roman, primarul orașului Deta.

Proiectul GLOSS își propune modernizarea sistemelor de iluminat public din orașele Vrsac și Deta prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

Participare la Lada cu zestre


Pentru prima dată, Centrul Cultural al oraşului Deta, s-a prezentat cea de-a noua ediție a Festivalului concurs de emulaţie folclorică „Lada cu zestre” cu toate formaţiile de dansuri populare aflate sub egida instituţiei. În cadrul fazei zonale a competiției, desfășurată în orașul Gătaia, Centrul Cultural Deta a oferit tot ce a avut mai bun, mai performat și mai reprezentativ pentru oraşul Deta.


În deschidere, Formaţia de dansuri populare româneşti s-a prezentat cu un dans de fete specific zonei de pustă a Banatului. Formaţia de dansuri populare sârbeşti a adus în atenția publicului o suită de dansuri populare originale din zona Banatului sârbesc, iar Formaţia de dansuri populare maghiar a strălucit pe scena cu o suită de dansuri populare tradiţionale maghiare, tot din Banatul de câmpie. Formaţia de dansuri germane nu s-a lăsat mai prejos și a uimit spectatorii cu dansuri precum marşul, polka şi valsul nemţesc. În încheiere, marea surpriză pentru toţi cei prezenţi la eveniment, a fost prezenţa Formaţiei de dansuri populare româneşti mixte, proaspăt înfiinţată, evoluând pentru prima dată într-un spectacol. Compusă din iubitori ai dansului popular românesc, cetăţeni ai oraşului nostru ajunşi deja la o anumită maturitate, formația a dat olecție de pasiune, sârguinţă şi nu în ultimul rând experienţă de viaţă. Munca asiduă depusă la zecile de repetiţii, profesionalismul instructorilor coregrafi care au reuşit să pună în scenă tot ce este mai frumos, respectarea şi valorificarea paşilor de dans din folclorul autentic, originalitatea costumelor populare, toate au condus la calificarea tuturor formaţiilor la faza judeţeană care va avea loc în luna iunie la Timişoara.



Prezența primarului oraşului nostru, domnul Petru Roman și susţinerea publicului prin repetatele ropote de aplauze, a creat o stare de excepție în sufletul fiecărui membru al acestor formaţii. Mulţumesc tuturor formaţiilor pentru prestaţia avută, și desigur, mulțumesc instructorilor și conducerii Primăriei oraşului Deta, pentru sprijinul acordat ori de câte ori este nevoie. Ovidiu Ivancea, director al Centrul Cultural Deta.

Tableta de sănătate

Ce este examenul citopapanicolau

Auzim adesea despre examenul Citopap și poate ar fi bine să știm mai multe despre ce înseamnă el.

Cancerul de col uterin este o formă de cancer despre care se știe că în 80% din cazuri este dat de papiloma virus. Acest virus se transmite pe cale sexuală și odată intrat în organismul femeii pătrunde în celulele de la nivelul colului uterin și le îmbolnăvește. În aproximativ zece ani apar la nivel celular modificări ce atenționează asupra faptului că acolo se va dezvolta un cancer de col. Examenul citopapanicolau surprinde aceste modificări și ajută medicul să îndrume femeia să facă tratamentul necesar pentru a nu face boala. Există patru grade de celularitate în cadrul examenului citopapanicolau: C1, C2, C3, C4. În funcție de gradul de celularitate se va aplica și tratamentul. Pentru C3 și C4 este necesar a face biopsie. Papiloma virusul este un virus ce poate fi detectat prin recoltarea de celule din canalul colului uterin. Atunci când proba este negativă femeia nu este infectată și se poate face vaccinare pentru prevenirea îmbolnăvirii. Dacă proba este pozitivă atunci ritmul de recoltare al examenului citopapanicolau va fi de cel puțin de două ori pe an. Recoltarea examenului citopapanicolau nu este dureroasă, durează puțin timp și este salvator de vieți. Articol oferit de Dr. Florescu Dorina, Medic Primar Ginecolog cu competență în ecografie.

Casă de piatră proaspeților căsătoriți:

- ROCAN ALIN-FLORIN şi ŞANDRA BIANCA-ANDREEA –căsătoriţi în data de 21.03.2015
- SZABO FRANCISC-IOSIF şi TANKO MARIA – căsătoriţi în data de 05.04.2015
- TĂMAŞ SORIN-ŞTEFAN şi FÂNARIU DOINIŢA – căsătoriţi în data de 09.04.2015
- MAILAT VASILE-MIHAI şi CĂULEA MONICA-OANA – căsătoriţi în data de 18.04.2015

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

DECESE:

- GHILEZAN IOAN decedat la data de 22.03.2015 - 67 ani.
- ALBOK MARIA decedată la data de 23.03.2015 - 61 ani.
- PARASCHIVU MARIA decedată la data de 24.03.2015– 80 ani.
- CRISTE HELGA IOSEFINA decedată la data de 26.03.2015- - 74 ani.
- GERBNER WILHELM decedat la data de 26.03.2015 – 64 ani.
- VODA SIMION decedat la data de 29.03.2015 – 70 ani.
- UNGUREANU EDITA-WILHELMINA decedată la data de 09.04.2015 – 87 ani.
- NAGY PETRU-PAVEL decedat la data de 10.04.2015- 84 ani.
- GOLEA NICOLINA decedată la data de 17.04.2015-77 ani.
- RADU MARIA decedată la data de 18.04.2015- 64 ani.